تخت سلیمان کجاست؟ تخت سلیمان گنجینهای نهفته در دل آذربایجان غربی، فراتر از یک مکان تاریخی است. با سفر به تخت سلیمان شما سفری به اعماق تمدنهای باستانی خواهید داشت. این مجموعه ارزشمند با پیشینهای 3هزار ساله، شاهد فراز و نشیب امپراتوریها و ادیان گوناگون بوده و رازهای ناگفتهای را در دل خود جای داده است.
از آتشکدههای زرتشتی تا دریاچه افسانهای، هر گوشه از این سرزمین، داستانی برای گفتن دارد. اگر میخواهید بدانید که تخت سلیمان کجاست در ادامه همراه ما باشید، تا بیشتر درباره این موضوع با شما صحبت کنیم.
تخت سلیمان دقیقا کجاست؟
اینکه زندان تخت سلیمان کجاست؟ و چه مکانهایی در این محوطه تاریخی وجود دارد قبلا در مقاله سفر به تخت سلیمان بررسی کردهایم. میخواهیم امروز بیشتر به تاریخ و موقعیت مکانی تخت سلیمان اشاره کنیم. درباره جایی حرف میزنیم که براساس گفتههای تاریخی، حداقل 5 تمدن بشری را به خود دیده است. جایی که نامش در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده و حداقل 3هزار سال هم قدمت دارد.
یکی از دیدنیترین جاذبههای گردشگری آذربایجان غربی در شهرستان تکاب که میتوانید از آن دیدن کنید. تخت سلیمان بزرگترین مرکز مذهبی و آموزشی قبلاز اسلام در ایران است. این مکان را مهمترین پایگاه دین زرشت در زمان خود میدانند.
این مجموعه از مکانهای مختلفی مثل آتشکده آذرگشنسب، ایوان خسرو، معبد آناهیتا و آتشگاههای کوچک تشکیل شده که تماشای همگی آنها میتواند برای علاقهمندان به گردشگری بسیار جذاب باشد. در 40 کیلومتری شمال شرق شهر تکاب در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی میتوانید این مجموعه ارزشمند را پیدا کنید.
این مجموعه در 3 کیلومتری نصرتآباد واقع شده که شما میتوانید از تکاب به آن برسید. از سمت تهران نیز بهترین مسیر برای شما حرکت به سمت قزوین، سپس زنجان، از آنجا بیجار و بعد هم تکاب است.
تخت سلیمان در زمان شکوه ساسانی
در نوشتههای ساسانی از این مکان بهعنوان شهر گنجک یاد شده که در درهای سرسبز قرار دارد. متون کهن اعتقاد دارند که این مکان زادگاه زرتشت بوده و یک شهر باستانی است. این شهر در طول تاریخ، تمدن و حکومتهای باستانی زیادی را به خود دیده است. از سکونت اقوام ماد، هخامنشی، اشکانی، ساسانی و مغول گرفته تا به امروز که تبدیل به یک مکان گردشگری شده است.
این شهر در دورههای مختلف اوج و فرودهای مختلفی را به خود دیده اما در عصر ساسانی بیشترین رشد و شکوفاییاش را داشته است. در عصر ساسانی از این مرکز بهعنوان بزرگترین مرکز آموزش دینی و پرورش موبدان زرتشتی یاد شده است. این میراث باستانی در سال 1316 ثبت ملی و در سال 1382 هم ثبت جهانی شد. پساز تخت جمشید، چغازنبیل و میدان نقش جهان، تخت سلیمان چهارمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است.
اسمهای مختلف تخت سلیمان در گذر زمان
گَنجَک یا تخت سلیمان در طول تاریخ اسمهای مختلفی را به خود دیده و اقوام و افراد مختلفی روی آن نامهای متفاوتی گذاشتهاند. رومیها آن را گنزک یا گنزه نامیدند. در بین ارمنیها این منطقه به گزن، گنگ یا کادزا مشهور بود. در زبان یونانی نیز 3 نام گنزکا، گادزاکا و گادزا برای آن ذکر شده است.
در زبان سریانی به آن گنذزک یا گنژک گفته میشد. اما مغولان این منطقه را ستوریق نام نهادند. عربیشده واژه فارسی جیس یا جیز، شیز است که یکی دیگر از نامهای این شهر مقدس بهشمار میرود. در اوستا به این مکان چِئیچست و احتمالا به تقلید از نام در شاهنامه جاودان حکیم فردوسی از آن با نام چیچست یاد شده است.
تاریخچه تخت سلیمان
بناهای این منطقه همگی مربوط به یک دوره خاص از تاریخ نیستند. اشکانی، ساسانی و ایلخانی از دورههایی هستند که در آنها تخت سلیمان و سازههای مختلفش ساخته شدند و شکل فعلی را بهخودشان گرفتند. در کاوشهای باستانی این منطقه ساختمانهای هخامنشی و مادی نیز پیدا شده و به غنیترشدن آن کمک شایانی کرده است.
آثاری که از این منطقه بهدست آماده بهخوبی نشان میدهد که در این قسمت از کشور ما حداقل برای 3هزار سال تمدن وجود دارد. مردم در زمان سکاها، ماناها، مادها، هخامنشیان و اشکانیان در تخت سلیمان زندگی کردهاند.
گفته میشود که فرمان ساخت این منطقه بهدستور بهرام گور بوده است که یکی از پادشاهان ساسانی محسوب میشود. در شمال غربی دریاچه این منطقه بقایایی پیدا شده که نشان میدهد تخت سلیمان در دوران هخامنشیان دارای سکونت بوده و پساز اسلام از رونق خود افتاده است.
دریاچه تخت سلیمان و رازهای آن!
دریاچه تخت سلیمان کجاست؟ این دریاچه دقیقا در نزدیکه محوطه تخت سلیمان قرار دارد. درباره جوشیدن چشمه این دریاچه داستانهای مختلفی وجود دارد که شنیدن آنها خالی از لطف نیست. اصلیترین باور این است که حضرت سلیمان عصای خود را به زمین میکوبد و درست در محل برخورد عصا چشمهای میجوشد.
داستان دوم درباره کیسهای خاک از طرف حضرت مریم است. گفته میشود که هرمزد، پادشاه ایرانی، پساز شنیدن خبر تولد حضرت عیسی (ع)، فرستادهای را برای عرض تبریک به نزد حضرت مریم (ع) میفرستد.
حضرت مریم کیسهای خاک به فرستاده میدهد، اما او قبلاز رسیدن به مقصد، در محل تخت سلیمان بیمار میشود و پیشاز مرگ، کیسه را در همان محل دفن میکند. پادشاه که از این ماجرا باخبر میشود، دستور میدهد تعدادی ساختمان در آنجا ساخته شود که در همین زمان، چشمهای از زمین میجوشد و باعث آبادانی آن میشود.
نگاهی مختصر به مقاله تخت سلیمان
- موقعیت جغرافیایی تخت سلیمان کجاست؟ تخت سلیمان در 40 کیلومتری شمال شرق شهر تکاب در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی واقع شده است.
- بخشهای مختلف مجموعه تخت سلیمان: مجموعه تخت سلیمان شامل مکانهایی مانند آتشکده آذرگشنسب، ایوان خسرو، معبد آناهیتا و آتشگاههای کوچک میشود.
- نامهای مختلف تخت سلیمان در طول تاریخ: این مکان در طول تاریخ نامهای مختلفی مانند گنجک، گنزک، گزن، گنزکا، گنذزک، ستوریق، شیز و چیچست داشته است.
- تاریخچه ساخت تخت سلیمان: بناهای این منطقه در دورههای اشکانی، ساسانی و ایلخانی ساخته شدهاند و آثار هخامنشی و مادی نیز در آن پیدا میشود.
- دریاچه تخت سلیمان و داستانهای مربوط به آن: داستانهای مختلفی درباره جوشیدن چشمه این دریاچه وجود دارد، ازجمله داستان عصای حضرت سلیمان و کیسه خاک حضرت مریم.
- اهمیت تخت سلیمان در دوره ساسانی: در دوره ساسانی از این مکان بهعنوان بزرگترین مرکز آموزش دینی و پرورش موبدان زرتشتی استفاده میشده است.
- ثبت ملی و جهانی تخت سلیمان: این میراث باستانی در سال 1316 ثبت ملی و در سال 1382 ثبت جهانی شد و پساز تخت جمشید، چغازنبیل و میدان نقش جهان، تخت سلیمان چهارمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است.
جمعبندی
تخت سلیمان، نهتنها یک اثر تاریخی، بلکه نمادی از شکوه و عظمت تمدنهای گذشته ایران است. این مجموعه باستانی، با تلفیقی از معماری باشکوه، طبیعت بکر و افسانههای کهن، تجربهای بینظیر برای هر گردشگری رقم میزند. بازدید از تخت سلیمان، فرصتی است برای غوطهور شدن در تاریخ و تمدن ایران و کشف رازهای سر به مهر این سرزمین شگفتانگیز. ما به سوال تخت سلیمان کجاست؟ در این مقاله پاسخ کاملی دادیم. حتما برای یکبار هم که شده به این مکان فوقالعاده سفر کنید و زیباییهای آن را ببینید.
دیدگاه کاربران (1 دیدگاه)