در صفحه سوالات متداول سفر، به رایج‌ترین پرسش‌هایی که ممکن است در طول سفر با آن‌ها مواجه شوید، پاسخ داده‌ایم. از راهنمایی‌های مرتبط با انتخاب مقاصد تا برنامه‌ریزی سفر و همچنین اطلاعات ضروری درباره وسایل مورد نیاز، شرایط آب‌وهوایی و نکات ایمنی، همه در این بخش از مسیر پنهان جمع‌آوری و پاسخ داده شده است. در‌صورتی‌که در مقالات موجود دسته‌بندی‌های سایت، پاسخ کوتاه ولی کارآمد می‌خواهید در این بخش به‌ آن دسترسی خواهید داشت.

این صفحه از سایت مسیر پنهان درحال به‌روزرسانی بوده و به تعداد سوالات متداول سفر افزوده خواهد شد. ما تلاش کرده‌ایم تا هر سوالی را که ممکن است در ذهن یک ماجراجو یا گردشگر ایجاد شود، از قبل پیش‌بینی و به آن پاسخ دهیم. اگر سوالی دارید که پاسخی برای آن در این بخش موجود نیست، می‌توانید از صفحه تماس با ما، سوال خود را برای ما ارسال کنید تا به آن پاسخ داده و به این صفحه اضافه کنیم.

بهترین زمان برای سفر به نقاط مختلف ایران چه زمانی است؟

انتخاب زمان مناسب سفر داخلی به سلیقه افراد وابسته است که چه نوع آب‌وهوا و اقلیمی را می‌پسندند. ایران کشوری 4 فصل است. یعنی اقلیم آن به 4 دسته سرد (کوهستان‌های غربی)، گرم و خشک (فلات مرکزی)، گرم و مرطوب (سواحل جنوبی) و معتدل و مرطوب (سواحل جنوبی دریای خزر) تقسیم‌بندی می‌شود.

بهار به‌عنوان یکی از بهترین فصل‌ها برای سفر به اکثر نقاط ایران است. در این فصل هوا معتدل بوده و طبیعت در اوج سرسبزی خود قرار دارد. در بهار، سفر به شمال ایران و شیراز که هوایی خنک و طبیعتی زیبا دارند، بهترین گزینه برای گذراندن تعطیلات خواهد بود.

تابستان، اغلب افراد برای فرار از گرما به مناطق ساحلی و کوهستانی مانند ارومیه، سنندج، همدان و تبریز پناه می‌برند؛ چون تابستان‌های این مناطق نسبت به سایر اقلیم‌ها از هوای خنک‌تری برخوردار است.

پاییز، فصل تغییر رنگ، زمانی عالی برای رفتن به شهرهای مرکزی مانند کردستان، تبریز، اردکان و یزد است. این مقاصد با داشتن هوایی مطبوع و طبیعت رنگارنگ، تجربه‌ سفری آرام و دل‌انگیز را به‌ارمغان می‌آورند.

زمستان با هوای سرد و یخبندان، فصلی است که اغلب افراد به‌دنبال مقاصدی گرم‌تر با امکانات تفریحی زمستانی هستند. بنابراین، به مناطق کویری و جزایر حاشیه خلیج فارس می‌روند. البته علاقه‌مندان به ورزش‌های زمستانی به مناطق پیست اسکی مانند شمشک سفر می‌کنند.

برای پیداکردن مقصد سفر نزدیک که یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها برای خانواده‌ها یا اشخاص علاقه‌مند به سفرهای اقتصادی است، باید اطلاعات‌تان را در مورد جاذبه‌های محلی بالا ببرید. وبسایت‌ها و اپلیکیشن‌های گردشگری به شما اطلاعات مفیدی در مورد جاذبه‌های نزدیک محل زندگی‌تان می‌دهد. این جاذبه‌ها می‌توانند شامل هرچیزی باشند؛ پارک‌ها، موزه‌ها و مکان‌های تاریخی.

پرس‌وجو از دوستان، خانواده و به‌طور کلی هرکسی که فکر می‌کنید سفرهای زیادی را تجربه کرده و اطلاعات خوبی از جاذبه‌های مختلف دارد، به شما در شناسایی دیدنی‌های اطراف شهر یا روستای‌تان کمک می‌کند. ارتباط با راهنمایان بومی نیز یک راه‌کار فوق‌العاده است که باعث می‌شود با مغزی پر از اطلاعات کارساز عازم سفر شوید.

پیمایش در طبیعت نیز به شما کمک می‌کند تا مسیرهای جذابی را کشف کنید. اگر به طبیعت علاقه‌مند هستید، مسیرهای پیاده‌روی و کوهنوردی ممکن است شما را به مقاصد جذابی برسانند.

شرکت در تورهای محلی و گردشگری هم برای کشف جاذبه‌های نزدیک محل سکونت‌تان یک ایده خوب است. به‌هرحال راهنمایان تور تجربیات بیشتری دارند و قطعا شما را به جاهایی می‌برند که ارزش دیدن داشته باشد. با شرکت در تورهای گردشگری، می‌توانید دوستان جدیدی پیدا کرده و از دانسته‌های آن‌ها در مورد سفرهایی که رفته‌اند، استفاده کنید.

تفریح خانوادگی در ایران می‌تواند شامل طبیعت‌گردی و کمپینگ در کوه‌ها و جنگل‌ها باشد یا سفر به مناطق ساحلی در شمال و جنوب که امکانات تفریحی و ورزشی آبی دارند. بازدید از مراکز فرهنگی و تاریخی مانند موزه‌ها، کاخ‌ها و بناهای تاریخی علاوه‌بر جنبه سرگرم‌کننده، آموزنده هم هست. همچنین با قدم‌زدن در بازارها و مراکز خرید، می‌توانید از خرید، فضا و فرهنگ‌های محلی دیدن کنید و شگفت‌زده شوید.

حالا با این تعاریف، می‌توانید به شهرهایی مانند اصفهان، شیراز، تهران، تبریز، یزد، مازندران و کیش سفر کنید. هرکدام از این مکان‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند و می‌توانند تجربیات متفاوتی را برای شما رقم بزنند.

پل‌های تاریخی و باغ‌های زیبای اصفهان جای مناسبی برای پیک‌نیک و لذت از طبیعت است. پارک‌ها، محوطه‌های تفریحی شیراز مانند آرامگاه حافظ و سعدی برای یک تفریح آرامش‌بخش خانوادگی مناسب هستند. سواحل شمالی، روستاهای بکر و جنگل‌های سبز مازندران برای طبیعت‌گردی عالی خواهند بود. یزد، بافتی تاریخی و سنتی دارد؛ آتشکده‌ها و باغ‌های آن فرصت خوبی را برای گردشگری تفریحی فراهم می‌کند.

سواحل زیبا، ورزش‌های آبی و امکانات تفریحی انبوه در جزیره کیش مانند پارک دلفین برای یک خوش‌گذرانی خانوادگی ایده‌آل‌ترین انتخاب است. اگر قبلا یک‌بار انفرادی به کیش سفر کرده باشید، حتما دوست داشتید که دفعه بعدی با خانواده از همه این جاذبه‌ها لذت ببرید.

حتما در مورد پارک‌های بزرگ تهران مانند پارک ملت و آب و آتش چیزهایی شنیده‌اید. پیک‌نیک در این پارک‌ها و همچنین بازدید از باغ‌موزه‌های تهران به‌همراه خانواده لذت وصف‌ناپذیری دارد. قدم‌زدن در بازارهای تاریخی تبریز و دیدن سبک معماری جذاب و محصولات متنوعی که در آنجا یافت می‌شوند، یک تفریح خانوادگی محسوب می‌شود. این را هم فراموش نکنید که حتما باید یک روز در پارک‌های تبریز مانند پارک ائل‌گلی تجربه پیک‌نیک داشته باشید.

خلاصه بگوییم که اگر به‌دنبال یک روز خوش با خانواده هستید، ایران، سرزمین تنوع و زیبایی، پر از مقاصد جذاب است. از سواحل و کوهستان‌های آرام شمال گرفته تا سواحل جنوب.

گردشگری غذایی که یکی از انواع جدید سفرهاست، با هدف قراردادن غذاهای محلی ایران صورت می‌گیرد. ایران یکی از 3 مکتب خوراک جهانی را داراست. غذاهای محلی کشور ما از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب به‌قدری متنوع است که جمع‌آوری آن‌ها تقریبا غیرممکن به‌نظر می‌رسد.

اگر به شهرهای جنوبی مانند خوزستان سفر می‌کنید، حتما باید قلیه ماهی، آش ارده و فلافل‌های معروف‌شان را امتحان کنید. اگر مقصدتان شهرهای شمالی مانند گیلان است، هرگز از خوردن باقالاقاتق، میرزاقاسمی، سیر قلیه، خورشت آلو مسما و مرغ ترش غافل نشوید.

خیلی‌ها استان آذربایجان شرقی را با غذاهای معروف آن مانند کوفته تبریزی، خورشت آلو هویج، کباب بناب و آش یخ آن می‌شناسند. چشیدن طعم آن‌ها می‌تواند تجربه خوبی برای‌تان باشد. در آذربایجان غربی هم حتما باید یک‌بار غذاهایی مثل یارما شورباسی، سوپ بلغور و ارومیه خورش را امتحان کنید.

اردبیل یکی از استان‌های ایران با تنوع بالای غذاهای محلی است که ازجمله آن‌ها می‌توان به آش دوغ، پیچاق قیمه و شیرپلو اشاره کرد. اصفهان، فقط یک شهر با جاذبه‌های گردشگری نیست، بلکه جاذبه‌های خوشمزه‌ای هم دارد؛ مثل بریانی، یخنی پلو و قرمزه نخودچی.

شیراز یکی از شهرهایی است که هرچقدر در آن شکم‌گردی کنید، باز هم غذاهای جدیدی پیدا می‌شود که تابه‌حال آن‌ها را امتحان نکرده‌اید. کلم‌پلو، شیرازی‌پلو، آش سبزی، دوپیازه آلو و مسقطی ازجمله خوراک‌هایی هستند که حیف است اگر نخورده به شهرتان بازگردید.

اگر مقصدتان شهر تاریخی یزد است، کوفته‌های یزدی، خورشت به آلو، قلیه‌های یزدی، شولی و تاس کباب حرف ندارند. پس حتما به خوردن آن‌ها خیلی جدی فکر کنید. مازندران هم از دیگر استان‌هایی است که باید غذاهایی همچون مرغ شکم‌پر، کدو بره، خورشت ناردون و برنجک آن را در دل طبیعت سبزی که دارد، امتحان کنید و حسابی لذت ببرید.

برای کاهش هزینه‌های سفر کارهای زیادی هست که باید انجام دهید. اول از همه، برنامه‌ریزی کنید. این فرایند شامل انتخاب مقصد، تحلیل مسیرها و تعیین اقامتگاه‌هاست. با توجه به جاذبه‌ها و فعالیت‌های مورد علاقه‌تان،  مقصدی هماهنگ با سلیقه‌ و بودجه خود انتخاب کنید. سپس مسیرها را تحلیل کرده و با استفاده ازاطلاعات جغرافیایی و امکانات حمل‌ونقلی بهترین مسیر را برگزینید.

در مرحله دوم، زمان مناسبی را برای رفتن به سفر انتخاب کنید. در فصل‌ها و تعطیلاتی که آمار سفر بالاست، بلیت وسایل حمل‌ونقل، نرخ اقامت در هتل‌ها و حتی اجناس قابل فروش در شهر مقصد نیز گران‌تر می‌شوند. پس اگر محدودیتی ندارید، حتی‌الامکان زمان‌هایی سفر کنید که مقصد در خلوت‌ترین حالت خود قرار دارد.

استفاده هوشمندانه از تخفیف‌ها یکی دیگر از راه‌کارهای هوشمند برای کاهش هزینه‌های سفر است. ازجمله تخفیف‌های معمول می‌توان به تخفیف بلیت‌های پرواز، هتل و وسایل حمل‌ونقل اشاره کرد. اطلاعات و اخبار در مورد این تخفیف‌ها اغلب در وبسایت‌های معتبر و اپلیکیشن‌های مسافرتی قابل دسترسی است.

به‌عنوان راه‌کار چهارم به شما توصیه می‌کنیم که خواروبار و خوراکی‌های مورد نظرتان را همراه ببرید تا نیازی نباشد برای آن‌ها هزینه کنید. به‌همراه‌داشتن برخی خوراکی‌های خشک، سبزی‌جات و نوشیدنی‌هایی که فاسد نمی‌شوند، باعث می‌شود توقف کمتری در مسیر برای خرید آن‌ها داشته باشید و این موضوع در کاهش هزینه‌های شما بی‌تاثیر نیست.

اقامت در خانه‌های محلی و روستایی، مسافرخانه‌ها و اقامتگاه‌های بوم‌گردی خیلی ارزان‌تر از هتل خواهد بود. همچنین تجربه منحصربه‌فرد آشنایی با فرهنگ محلی را هم نصیب شما می‌کنند. اگر قرار است تمام روز را در گردش باشید و فقط جایی را برای استراحت و خواب شبانه نیاز دارید، بهتر است از اقامت در یک هتل لوکس که قصدی برای استفاده از امکانات آن ندارید، صرف‌نظر کنید.

استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی در شهر مقصد برای جابه‌جایی بین مکان‌ها و جاذبه‌های مختلف، یکی دیگر از راه‌های صرفه‌جویی در هزینه است. هزینه بلیت مترو و اتوبوس خیلی کمتر از کرایه تاکسی‌ران‌ها خواهد بود. شما با این روش به حفظ سلامت محیط‌زیست هم کمک می‌کنید.

تجربیات محلی در سفر دید شما را نسبت به فرهنگ‌ها و سنت‌های مختلف باز می‌کند. این تجربیات از راه‌های مختلفی به‌دست می‌آیند. تحقیق درباره مقصد، ارتباط با مردم محلی، چشیدن طعم غذاهای محلی، شرکت در رویدادهای محلی و اقامت در مکان‌هایی که به آشنایی شما با مقصد کمک کنند.

با تحقیق سفر خود را شروع کنید. وبسایت‌ها، بلاگ‌ها و شبکه‌های اجتماعی می‌توانند منبع خوبی برای یافتن اطلاعات محلی باشند. از خواندن نظرات و پیشنهادات افرادی که تجربه سفرهای گوناگون را داشته‌اند، غافل نشوید چون آن‌ها با صداقت ایده‌ها و پیشنهادهای خود را با دیگران به‌‌اشتراک می‌گذارند.

بعداز اینکه به مقصد رسیدید، دنبال فرصت‌های تعامل با مردم محلی باشید. از اهالی محل در بازارها و رستوران‌ها سوال کنید. این راهنمایان به شهر وطنی خود به چشم یک توریست نگاه نمی‌کنند. بنابراین، می‌توانند منبع اطلاعاتی خوبی برای کشف مسیرها، شناخت جاذبه‌های بیشتر و حتی راه‌های صرفه‌جویی در هزینه باشند.

راه بعدی، تجربه خوردن غذاهای محلی است. این موضوع به‌قدری مهم است که یک نوع گردشگری با عنوان گردشگری غذایی داریم. بازدید از آشپزخانه‌های کوچک و محلی تا رستوران‌های بزرگ و معروف علاوه‌بر اینکه لذت‌بخش است، باعث می‌شود که بهتر فرهنگ غذایی یک منطقه را درک کنید و با سنت‌ها و آداب‌ورسوم مردم محلی آشنا شوید. خوردن غذاهای محلی حتی گاهی اوقات زمینه کاوش در تاریخ آن منطقه را نیز فراهم می‌کند.

شرکت در رویدادهای محلی مانند عزاداری‌ها، جشن‌ها و نمایش‌های هنری هم یک فرصت دیگر برای درک عمیق‌تر فرهنگ منطقه است. به‌هرحال هر شهر و دیاری سنت‌ها، اعتقادات، باورها و آداب‌ورسوم خاص خود را دارد که همه این‌ها در رویدادهای محلی آشکار می‌شوند و تجربه‌ای به دیگر تجربیات شما می‌افزایند.

ساکن نباشید! جابه‌جایی مکرر از یک جاذبه به جاذبه‌ای دیگر باعث می‌شود تا مقصد را مثل کف دست‌تان بشناسید. آن‌گاه می‌توانید خودتان یک راهنما باشید برای کسانی که تازه می‌خواهند به آن منطقه سفر کنند.

سیستم حمل‌ونقل عمومی ایران روزبه‌روز درحال پیشرفت بوده و در مسیرهای مشخص و با برنامه‌ریزی قبلی فعالیت می‌کند. اتوبوس به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین وسایل حمل‌ونقل عمومی درون‌شهری شناخته می‌شود. درصورت نبود ترافیک، اتوبوس‌ها به‌دلیل مقرون‌به‌صرفه و راحت بودن گزینه مناسبی محسوب می‌شوند. امروز ناوگان اتوبوس‌رانی در شهرهای مختلف، تحت‌مدیریت یک شرکت واحد، به‌شکلی کارآمد و منظم فعالیت می‌کند.

مترو هم یک روش حمل‌ونقل درون‌شهری است که روی خطوط آهنی حرکت می‌کند و ظرفیت، سرعت و قابلیت اطمینان بیشتری نسبت به اتوبوس دارد. البته این دستگاه حمل‌ونقلی در همه شهرها قابل استفاده نیست و اغلب در شهرهای بزرگ و توسعه‌یافته به‌عنوان یک روش رایج در نظر گرفته می‌شود.

ون‌ها نیز بخشی از سیستم حمل‌ونقل درون‌شهری در برخی شهرها هستند. با چنین تاکسی می‌توانید ازنظر هزینه سوخت و کارکرد وسیله نقلیه، اقتصادی سفر کنید. بهتر است بدانید که ون‌ها در روستاها بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اگر قصد مدیریت هزینه‌های سفر خود را دارید، باید نکاتی را در مورد شکل استفاده از سیستم‌های حمل‌ونقل بدانید. قبل‌از سفر حتما درباره سیستم حمل‌ونقل درون‌شهری تحقیق کنید. وبسایت‌های رسمی و اپلیکیشن‌های موبایلی اطلاعات خوبی به شما می‌دهند.

ساعت کاری حمل‌ونقل عمومی را حتما بررسی کنید. برخی سیستم‌ها ممکن است در شب، ساعت‌های خاصی از روز و مناسبت‌های تعطیل محدودیت‌هایی داشته باشند. دانستن این موضوع باعث می‌شود تا زمان رفت‌وآمد خود را بهتر مدیریت کنید.

برخی شهرها کارت‌های اعتباری مخصوص حمل‌ونقل دارند. شما می‌توانید برای کاهش بیشتر هزینه‌های خود یکی از آن‌ها را داشته باشید. این کارت‌ها گاهی فقط برای یک وسیله اختصاصی شده‌اند و گاهی هم برای اتوبوس و هم برای مترو کاربرد دارند.

در نهایت، توصیه می‌کنیم قوانین محلی حمل‌ونقل را بشناسید. مثلا در برخی شهرها ممکن است برای هر بخش نیاز به تهیه یک بلیت جداگانه باشد. همچنین پایبندی به قوانین رفتار در وسایل نقلیه عمومی باعث می‌شود که مردم محلی برای شما احترام قائل باشند.

اقامتگاه‌های گردشگری در هر شهر با توجه به پیشینه‌ و هزینه‌ای که در بر دارند، امکانات مختلفی ارائه می‌دهند. بنابراین، لازم است قبل‌از عازم‌شدن به شناخت هریک و بررسی امکانات و ویژگی‌های آن‌ها برای اقامت چندروزه بپردازید.

هتل‌ها از قدیمی‌ترین اقامتگاه‌ها هستند و براساس امکاناتی که ارائه می‌دهند، ستاره دریافت می‌کنند. ستاره آن‌ها از یک تا 5 دسته‌بندی می‌شود و بدیهی است که هرچقدر تعداد ستاره بیشتر باشد، یعنی امکانات رفاهی و تفریحی هتل کامل‌تر است و نزدیکی بیشتری با جاذبه‌ها و مراکز مهم شهر دارد.

هتل‌آپارتمان‌ها ترکیبی از هتل و سوئیت‌ها هستند. هر امکاناتی که در منزل شخصی خود در اختیار دارید، مانند تجهیزات نظافتی، آشپزخانه، اتاق خواب، سرویس بهداشتی و حمام در هتل‌آپارتمان‌ها وجود دارد. بااین‌حال امکانات ساده‌تری نسبت به هتل دارند و ارزان‌تر هم هستند.

ویلاها در محوطه‌های وسیع و باز ساخته می‌شوند و اطراف محوطه آن‌ها باغ، درختان، مناظر زیبا و استخر است. ویلا از 4 طرف به بیرون نما دارد. در گذشته این اقامتگاه‌ها در اطراف شهرها و ییلاق‌ها ساخته می‌شدند. هرچند که در برخی شهرها قوانین ساخت‌وساز اجازه می‌دهد تا شهروندان خانه‌های مسکونی را به‌شکل ویلا بسازند.

مسافرخانه‌ها شکل ابتدایی هتل‌های امروزی هستند که هزینه اقامت در آن‌ها نیز ارزان‌تر است. این اقامتگاه‌ها در مراکز شهر هستند و دسترسی محلی خوبی دارند. حمام و سرویس بهداشتی در آن‌ها به‌صورت اشتراکی استفاده می‌شود و غذا در آن‌ها سرو نمی‌شود.

هاستل‌ها شامل اتاق‌هایی هستند که در هرکدام از آن‌ها چند تخت وجود دارد و هر تخت به یک مسافر اجاره داده می‌شود. این اقامتگاه‌ها بیشتر به‌صورت خوابگاهی کاربرد دارند. حمام و سرویس بهداشتی هاستل‌ها به‌صورت عمومی استفاده می‌شود. در برخی از آن‌ها غذا هم برای مسافران سرو خواهد شد.

اقامتگاه‌های بوم‌گردی با محیط بومی منطقه‌ای که در آن واقع شده‌اند، سازگاری زیادی دارند. در ساخت این اقامتگاه‌ها از سبک معماری، مواد و مصالح همان منطقه استفاده شده است. میزبانان مهمان‌نواز محلی همه تلاش خود را می‌کنند تا احتیاجات و امکانات مورد نیاز شما را تامین کنند. اینجا شما با فرهنگ و آداب‌ورسوم بومی آن منطقه به‌خوبی آشنا می‌شوید.

رفتار بیشتر ساکنان شهرهای ایران با مسافران دوستانه و مهمان‌نوازانه است اما نباید فراموش کنید که گاه ممکن است با افرادی مواجه شوید که از غریبی شما در مقصد سوءاستفاده می‌کنند. بنابراین، با دانستن نکات ایمنی سفر داخلی احتیاط را سرلوحه رفتار خود قرار دهید.

کپی اسناد مهم سفر خود مانند بلیت، اسناد پزشکی، گواهی‌نامه رانندگی و مدارک شناسایی خود را نزد خانواده یا آشنایان خود قرار دهید تا در مواقع اضطرار با استفاده از نسخه پشتیبان این مدارک، پیگیر وضعیت شما باشند.

هیچ‌گاه چمدان و کوله‌پشتی خود را در فرودگاه، پایانه‌های مسافربری یا مکان‌های عمومی دیگر بدون مراقب رها نکنید و حمل بسته‌های غریبه را نپذیرید.

علاوه‌بر قفل‌کردن در چمدان خود، از تسمه‌های قفل‌دار برای جلوگیری و اطمینان از عدم دسترسی به محتویات داخل چمدان استفاده کنید.

اگر اولین‌بار است که به شهری ناشناخته قدم می‌گذارید و شناخت کافی از آنجا ندارید، قبل‌از سفر مسیرهای تردد مورد نظرتان را مشخص کنید و اطلاعات لازم پیرامون آن را به‌دست آورید.

در مکان‌های شلوغ سعی کنید شبیه توریست‌ها به‌نظر نرسید. توریست‌ها معمولا مقدار زیادی پول و اشیای قیمتی باارزش همراه خود دارند. این باعث می‌شود که بیشتر مورد توجه سارقان قرار بگیرند. خود را سرگردان یا سردرگم نشان ندهید. اگر می‌خواهید آدرس بپرسید ابتدا به نقشه نگاهی بیاندازید، این کار را داخل یک مغازه انجام دهید.

در استفاده از وای‌فای عمومی حتما از امنیت شبکه آن مطمئن شوید. توصیه می‌شود که حتی‌الامکان از وای‌فای عمومی استفاده نکنید چون امکان دزدیده‌شدن اطلاعات شما وجود دارد.

هرگز از کسی که به‌تازگی او را ملاقات کرده‌اید، نوشیدنی و مواد غذایی دریافت نکنید. به‌خصوص اگر در محیطی مشکوک یا ناشناس هستید. ممکن است آن خوراکی با هر ماده‌ای ترکیب شده باشد.

اگر قرار است در روزهای سرد و برفی زمستان سفر کنید، حتما لباس گرم کافی و زنجیر چرخ و تجهیزات رانندگی درصورت استفاده از ماشین شخصی به‌همراه داشته باشید.

برای برقراری ارتباط با مردم محلی می‌توانید یک شب در خانه آن‌ها اقامت کنید. تورهای متعددی وجود دارند که برای شما امکان اقامت در خانه‌ افراد محلی را فراهم می‌کنند تا تجربیات محلی شما تکمیل شود.

سعی کنید قبل‌از سفر برخی عبارات و اصطلاحات رایج زبان محلی آن منطقه را یاد گرفته و استفاده کنید. حتی اگر تلاش شما برای تلفظ درست یک واژه با شکست همراه شود، دست‌کم یک لبخند نصیب شما خواهد شد.

شرکت داوطلبانه در کارها و خدمات عمومی، هم روش خوبی برای شناخت فرهنگ بومی آن منطقه است و هم باعث می‌شود که در دل افراد بومی جای باز کنید و موقعیت ارتباط با آن‌ها را فراهم کنید.

شرکت در جشن‌ها و رویدادهای محلی، هم شما را به عمق فرهنگ و زندگی مردم بومی می‌برد و تجربیاتی فراموش‌ناشدنی برای‌تان می‌سازد و هم باعث می‌شود که فرصتی برای هم‌نشینی و گفت‌وگو با این افراد بومی داشته باشید.

اگر تنهایی سفر می‌کنید و نیاز به اطلاعات بیشتری درباره مقصد دارید، استفاده از کمک‌های یک راهنمای محلی می‌تواند برای شما در پروسه آشنایی با آن منطقه موثر باشد و دیدگاه بهتری در برابرتان قرار دهد.

می‌توانید به‌صورت آنلاین افراد بومی منطقه‌ای که قصد سفر به آن را دارید پیدا کنید. سایت‌ها و اپلیکیشن‌های متعددی وجود دارند که در این زمینه به شما کمک می‌کنند.

استفاده از خدمات عمومی مانند وسایل حمل‌ونقل عمومی به شما اجازه می‌دهد تا افراد مختلفی را ببینید و با آن‌ها ارتباط برقرار کنید و فرصت لمس دقیق‌تر فرهنگ منطقه را داشته باشید.

صنعت توریسم ورزشی و به‌دنبال آن، امکانات ورزشی در ایران روزبه‌روز درحال پیشرفت و گسترش است و بر تعداد طرفداران آن افزوده می‌شود. زمانی که بهار از راه می‌رسد، قبل‌از گرم‌شدن هوا افراد زیادی برای سفر به شمال و بهره‌مندی از امکانات ورزشی در سواحل برنامه‌ریزی می‌کنند. البته این سفر به شهرهای ساحلی جنوب نیز صورت می‌گیرد.

آب‌تنی، اسکی روی آب، فلای بورد، شاتل، جت‌اسکی، غواصی، اسکوتر زیردریایی و قایق‌سواری نمونه‌هایی از تفریحات ورزشی در شهرهای ساحلی شمال و جنوب هستند. در واقع آن‌ها را می‌توان هم یک نوع ورزش دانست و هم تفریح مهیجی که آدرنالین خون‌تان را به اوج می‌رساند.

دیزین و شمشک ازجمله جاهای دیدنی اطراف تهران هستند که طبیعتی پوشیده از برف دارند و در فصل زمستان، پذیرای تعداد زیادی از اسکی‌بازان و علاقه‌مندان به تفریحات ورزشی زمستانی هستند. در این مکان‌ها همچنین فروشگاه لوازم ورزشی وجود دارد تا شما بتوانید نیازهای خود را برای ورزشی هیجان‌انگیز میان برف‌ها تهیه کنید.

کوهنوردی هم یکی دیگر از فعالیت‌های ورزشی جذاب برای علاقه‌مندان به طبیعت و ماجراجویی است. ایران با تنوع جغرافیایی بالا، دارای مکان‌های زیادی برای کوهنوردی است. قله دماوند که یکی از بلندترین قله‌های جهان به‌شمار می‌رود، رشته‌کوه زاگرس در جنوب غرب ایران، علم‌کوه با یخچال‌های طبیعی بسیار زیبا که از توابع شهرستان کلاردشت مازندران است، دره سهند با چشم‌انداز طبیعی فوق‌العاده بکر و رشته‌کوه دنا در جنوب غربی ایران، همه‌وهمه فرصت‌های بی‌نظیری برای یک ورزش سخت اما پرطرفدار هستند.

در ایران شهرهای زیادی وجود دارد که که هنوز به ورزش‌های سنتی، بومی و محلی پایبند هستند. این ورزش‌ها ازلحاظ گرایش، علایق فرهنگی و ذوق هنری مردم مناطق مختلف کشور، بهترین عامل تفریح و سرگرمی‌های مفرح و سازنده محسوب می‌شوند.

ورزش‌هایی مانند هفت سنگ، چوب‌‌بازی، طناب‌بازی، لی‌لی، وسطی، چوگا،  الک دولک، فرار از دام و طناب‌کشی جزء ابتدایی‌ترین فعالیت‌های ورزشی و تفریحی در شهرهای خوزستان، گیلان، ایلام، اصفهان، تهران، کهگیلویه و بویر‌احمد، آذربایجان شرقی، کرمانشاه و لرستان هستند که البته هنوز در میدان‌های شهر رواج دارند.

ماهیگیری هم یکی دیگر از ورزش‌های مورد علاقه طبیعت‌گردهاست. امکان ماهیگیری در نقاط مختلفی از کشور وجود دارد. در واقع ایران با دارابودن منابع آبی متعدد (رودها، رودخانه‌ها، دریاچه‌های طبیعی و دریای آزاد) کشور ایده‌آلی برای ماهیگیری تفریحی است. هرچند که مصرف بدون مدیریت صحیح منابع آبی باعث خشک‌شدن و به‌خطرافتادن بسیاری از زیستگاه‌های ایران شده است. بااین‌حال مسئولین با توسعه احداث سدها مجددا امکان ماهیگیری را در حوضه آبریز رودخانه کارون و دز، رودخانه هراز و چالوس، زاگرس و سپیدرود فراهم کردند.

در شهرهای بزرگ و توسعه‌یافته مانند تهران، اصفهان، شیراز، اهواز، تبریز، کرمان، مشهد و خوزستان ورزشگاه‌هایی مجهز برای رشته‌های مختلف ورزشی وجود دارد و این بهترین فرصت برای گردشگران علاقه‌مند به ورزش است تا تماشاچی باشد یا یک بازیکن در زمین بازی.

برای اینکه سفری دل‌چسب و به‌یادماندنی داشته باشید، باید اطلاعات محلی گردشگری خود را تقویت کنید. شما می‌توانید این فرایند را هم قبل‌از سفر و هم در حین سفر انجام دهید. تحقیقات محلی قبل‌از اینکه عازم سفر شوید، باعث می‌شود که شناخت بیشتری نسبت به مقصد خود پیدا کنید. آن‌گاه می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا سفر به چنین مکانی برای‌تان لذت‌بخش خواهد بود یا نه؟

منابع اینترنتی بسیاری در اختیار ما قرار دارند که غنی از اطلاعات هستند. اگر کمی میان سایت‌های گردشگری گشت‌وگذار کنید، می‌بینید که آن‌ها در مورد تنوع جاذبه‌ها، فرهنگ و رفتار مردمان محلی، صنایع دستی، غذاهای محلی، مسیرها و دسترسی‌های مختلف دارای نکات ارزشمندی هستند.

اغلب این سایت‌ها قسمتی را به بیان دیدگاه مخاطبان اختصاص داده‌اند. اینجا می‌توانید به اطلاعات خیلی خوبی برسید چون کسانی که نظر و پیشنهادات خود را با دیگران به‌اشتراک می‌گذارند، همان کسانی هستند که تجربه سفر به آن مقصد را داشته‌اند.

شبکه‌های اجتماعی مانند گروه‌های تلگرام، پیج‌های اینستاگرام و فیس‌بوک هم می‌توانند منابع خوبی باشند. اینجا هم می‌توانید مکان‌های گردشگری را بهتر بشناسید و هم می‌توانید با سایر مسافرانی که عکس و ویدیوهایی از خودشان در مکان‌های گردشگری پست می‌کنند ارتباط بگیرید. این افراد می‌توانند راهنمایان خوبی باشند و علاوه‌بر تکمیل اطلاعات محلی‌تان، شما را نسبت به مشکلات مسیر آگاه کنند.

بد نیست اگر به بلاگ‌های سفر هم سری بزنید. خیلی از وبلاگ‌نویسان دوست دارند تجربیات سفر خود را در قالب داستان یا خاطره با دیگران به‌اشتراک بگذارند. اگر به جزئیات متن آن‌ها دقت کنید، چیزهای خوبی دستگیرتان خواهد شد.

اگر اهل مطالعه هستید، باید بگوییم هیچ منبعی کامل‌تر و معتبرتر از کتاب‌های گردشگری نیست. هیچ‌کس در مورد اهمیت مطالعه بحثی ندارد و شکی نیست که یکی از بهترین راه‌ها برای شناخت یک منطقه جدید و فرهنگ آن، خواندن کتابی است که همه داده‌ها و اطلاعات لازم را در بر می‌گیرد. خوش‌خوانی کتاب‌ها و غنی‌بودن محتوای آن‌ها ازلحاظ ارتباط با گردشگری، برای آن دسته از افرادی که می‌خواهند با مطالعه علاوه‌بر لذت‌بردن از اوقات فراغت‌شان، به دانسته‌های خود بیافزایند و در دسته گردشگران حرفه‌‌ای قرار بگیرند، گزینه خوبی محسوب می‌شود.

پادکست‌های سفر نوعی محتوای صوتی هستند که به موضوعات مرتبط با سفر و گردشگری می‌پردازند. این پادکست‌ها می‌توانند شامل داستان‌های شخصی از سفر، اطلاعات و راهنمایی‌های گردشگری یا مصاحبه با افراد مرتبط با سفر باشند. اگر وقت مطالعه‌کردن یا گشت‌وگذار در وبسایت‌ها را ندارید، این بهترین راه‌حل ممکن است.

کانال‌های معتبر یوتیوب با محتوای سفر، می‌توانند ویدیوهایی از تجربه‌های شخصی، جاذبه‌های محلی و نکات مفید به مسافران ارائه دهند. ازآنجایی‌که سفر و گردشگری یکی از موضوعات محبوب و جذاب برای ساخت ویدیو در یوتیوب است، افراد مختلفی به این طریق تجربیات خود را از سفر به نقاط مختلف با دیگران به‌اشتراک می‌گذارند و به آن‌ها کمک می‌کنند تا بهتر و مقرون‌به‌صرفه‌تر سفر کنند. البته در ازای این لطف، بازدید زیادی می‌گیرند و به درآمد می‌رسند.

در برخی شهرها، انواع گردهمایی یا همایش و کارگاه‌های محلی برگزار می‌شود که در آن‌ها عده‌ای افراد متخصص  درباره موضوعات محله‌ای برای مقاصد مختلف صحبت می‌کنند. با اطلاع از زمان برگزاری و شرکت درصورت امکان، می‌توانید خود را از اطلاعات غنی کنید.

فرصت برای تجربه فعالیت‌های ماجراجویانه ایران زیاد است. اگر هیجان غارنوردی را دوست دارید، باید بگوییم تعداد زیادی غار در ایران وجود دارد که شناخته‌شده‌ترین آن‌ها غار علیصدر در همدان، کتله‌خور در زنجان، قوری قلعه در کرمانشاه و سهولان در نزدیکی مهاباد مقاصد خوبی هستند که براساس میزان سختی مسیر درجه‌بندی شده‌اند.

پاراگلایدینگ یکی از هیجان‌انگیزترین فعالیت‌های ماجراجویانه و توأمان با لذت و ترس است. این پرواز به شما چنین فرصتی را می‌دهد تا دنیا را از زاویه‌ای متفاوت ببینید و احساس تسلط داشته باشید. این تفریح را می‌توانید در اطراف تهران تجربه کنید.

رفتینگ یا قایق‌سواری در رودخانه خروشان، یکی از مهیج‌ترین تفریحات آبی دنیاست. در رفتینگ، رودخانه‌ها براساس میزان خروشان‌بودن درجه‌بندی می‌شوند و امتیازی بین یک تا 6 می‌گیرند. البته در ایران، رفتینگ درجه 6 وجود ندارد و بالاترین درجه ممکن 5 است. رودخانه ارمندرود در استان چهارمحال و بختیاری یکی از مقاصد پرطرفدار برای تفریحات آبی به‌ویژه رفتینگ است.

دره‌نوردی هم یکی دیگر از انواع ماجراجویی در ایران است که طرفداران پروپاقرص خودش را دارد. در ایران دره‌های مختلفی وجود دارد که ازلحاظ سختی متفاوت هستند. اما دره‌نوردی در رغز به‌دلیل سهولت بیشتر نسبت به سایر دره‌ها، برای کسانی که تجربه کمتری در این ماجراجویی دارند، پیشنهاد می‌شود. دره یا تنگه رغز در نزدیکی شهر داراب استان فارس قرار دارد و به‌عنوان عروس دره‌های ایران شناخته می‌شود.

کویرنوردی هم یک گردشگری ماجراجویانه است که اگر آن را گروهی تجربه کنید، قطعا برای‌تان خاطره‌انگیز خواهد بود. این سفر هم لذت دارد و هم امنیت. هرچند با توجه به میزان سختی راه، ممکن است به حضور یک تورلیدر نیاز داشته باشید. با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی ایران، تعداد کویرهایی که ارزش بازدید و ماجراجویی دارند، کم نیست. از مرنجاب که عروس کویرهای ایران است گرفته تا متین‌آباد و سایر کویرهای اطراف تهران که هرکدام زیبایی‌های خاص خود را دارند.

مقاصد سفر ماجراجویانه در ایران برای غواصی از چشم برخی‌ها دور نمی‌ماند. تجربه رودرروشدن با زندگی زیر آب آن‌قدر هیجان‌انگیز است که اگر یک‌بار آن را از نزدیک لمس کنید، خاطرات زیادی برای تعریف‌کردن خواهید داشت. مثلا با غواصی در چابهار می‌توانید انواع مرجان‌های مغزی و شاخ گوزنی را از نزدیک ببینید. غواصی روی کشتی سوخته لارک هم می‌تواند تجربه هیجان‌انگیزی باشد. برای به‌دست‌آوردن این تجربه باید بلیتی به مقصد قشم تهیه کنید. این کشتی به‌گل‌نشسته حدود 100 متر طول دارد و انواع ماهی‌های جاش، گیش و شهری دور آن زندگی می‌کنند.

اگر دوست دارید از جاذبه‌های طبیعی ایران بازدید کنید اما نمی‌دانید چطور و از کجا باید شروع کنید، قبل‌از هرچیزی بهتر است بدانید که طبیعت‌گردی هیچ‌گونه محدودیتی ازلحاظ سن، جنس و طبقه اجتماعی ندارد و هر فردی که به تنفس در دل طبیعت و دیدن جاذبه‌ها احتیاج داشته باشد، می‌تواند با این تفریح لحظات بی‌نظیری را برای خود رقم بزند.

در وهله اول، مقصدی را برای طبیعت‌گردی انتخاب کنید. وبسایت‌ها اطلاعات خوبی در مورد جاذبه‌های طبیعی به شما می‌دهند. با شرکت در تورهای طبیعت‌گردی هم تجربه‌های خوبی را به‌دست می‌آورید و دفعات بعدی با استفاده از این تجربه‌های به‌دست‌آمده می‌توانید به‌صورت انفرادی سفر کنید. تورلیدرها شما را به ‌سمت جاذبه‌های شگفت‌انگیزی هدایت می‌کنند و در مورد هر جاذبه اطلاعات خوبی به شما می‌دهند.

خیلی از افراد فکر می‌کنند که بازدید از جاذبه‌های طبیعی فقط به یک نوع سفر گردشگری محدود شده است. اما سفرهای طبیعت‌گردی در واقعیت به 6 گروه طبقه‌بندی می‌شوند که همه جاذبه‌ها را شامل هستند. مثلا گردشگری‌های اقلیمی شامل سفرهایی است که در طی تغییر اقلیم صورت می‌گیرند. مثل تابستان‌هایی که شما دوست دارید به مناطق ییلاقی و سرد بروید یا زمستان‌های سردی که شما را به مناطق کویری دعوت می‌کنند. گردشگری ساحلی شما را به جاذبه‌های ساحلی و تفریحات آبی می‌برد.

پارک‌های جنگلی به‌دلیل دارابودن پوشش گوناگون زیست‌بوم‌های درختی، یکی از پرطرفدارترین گردشگری‌ها برای دیدن جاذبه‌های موجود در طبیعت سبز هستند. خیلی از افراد با سفرکردن به کوهپایه‌ها و اقامت در نزدیکی قله‌ها، آماده بازدید از جاذبه‌های طبیعت زمستان می‌شوند. چشمه‌ها و منابع آب گرم نیز یکی از دیگر جاذبه‌هایی هستند که به‌دلیل شکست یا لغزش در اطراف کوه‌های آتش‌فشانی به‌وجود می‌آیند و برای استفاده درمانی هم در دسترس گردشگران قرار می‌گیرند.

آخرین دسته‌بندی از جاذبه‌های طبیعی هم شامل کویرهاست. گردشگری کویری یا بیابانی به 2 بخش منابع طبیعی و فرهنگی تقسیم‌بندی می‌شود. منابع طبیعی شامل پوشش گیاهی و جانوری است و منابع فرهنگی هم شامل مواردی که به‌دست انسان ساخته شده است. البته این روزها به‌دلیل کمبود زیرساخت و نبود امکانات گردشگری کویر و بیابانی گردشگران کمی راهی این مناطق می‌شوند. اما این موضوع به این معنی نیست که میزان امکانات کویر صفر است و هیچ جاذبه‌ ارزشمندی برای بازدید در دل خود ندارد.

انتخاب وسایل مورد نیاز از دیگر آیتم‌های قابل توجه طبیعت‌گردی و بازدید از جاذبه‌های طبیعی است. وسایل مورد نیاز طبیعت‌گردی با توجه به فصل و مقصدی که می‌خواهید سفر کنید، متفاوت خواهد بود و شما می‌توانید بعداز انتخاب مقصد خود این کار را انجام دهید. گاهی ممکن است برای دیدن یک جاذبه مجبور به پیمودن مسافت زیادی باشید. در این صورت، به‌همراه‌داشتن لوازم مورد نیاز مانند کفش و لباس مناسب، آب‌ آشامیدنی و لباس خواب اهمیت زیادی دارد.

اگر اولین‌بار است که می‌خواهید به دیدن جاذبه‌هایی ناشناخته بروید، توصیه می‌کنیم که حتما به‌صورت گروهی به سفر بپردازید. سفرهای گروهی با دوستان هم لذت بیشتری دارد و هم می‌توانید از تجربه‌ها و توانمندی‌های یکدیگر در پیمودن مسیر و رسیدن به مقصد استفاده کنید.

به‌طور کلی، اگر می‌خواهید گشت‌وگذار حرفه‌ای‌تری بین جاذبه‌ها داشته باشید، باید اطلاعات خود را افزایش دهید و مهارت‌های بقا در طبیعت را بیاموزید. جلوگیری از گم‌شدن در مسیر، چگونگی رسیدن به مقصد و یافتن مسیر راحت تنها چند نمونه از مهارت‌هایی است که یک طبیعت‌گرد حرفه‌ای باید آن‌ها را بداند.

سفر به مناطق کوهستانی یک تجربه شگفت‌انگیز و هیجان‌انگیز است که فرصت‌های بی‌نظیری هم برای کشف طبیعت و تماشای مناظر زیبا فراهم می‌کند. اما سفر به این مناطق نیازمند توجه به نکات خاصی است که امنیت و راحتی شما را ضامن می‌‌شوند.

اولین نکته، به‌دست‌آوردن مهارت کوهنوردی است. شما باید با شرکت در کلاس‌های آموزشی، مهارت و آمادگی جسمانی لازم را به‌دست‌ آورید. ممکن است در برخی سفرها شیب صخره تند باشد یا مجبور به پیمودن مسیرهای صعب‌العبوری باشید.

دومین نکته تمرین کافی است. خیلی‌ها مهارت کوهنوردی دارند اما مدت طولانی از آخرین سفر آن‌ها گذشته و در چنین شرایطی لازم است با تمرین‌کردن برخی نکات صعود را دوباره به خود یادآوری کنند.

نکته سوم، به‌همراه‌داشتن وسایل کوهنوردی است. درصورت عدم وجود وسایل مورد نیاز، جان کوهنورد به خطر خواهد افتاد. برخی وسایل ضروری شامل کوله‌پشتی، عصای کوهنوردی، کلاه ایمنی، کفش مخصوص و دیگر تجهیزات مبتدی است. البته درصورتی‌که قصد کوهنوردی و صخره‌نوردی حرفه‌ای دارید، باید تجهیزات حرفه‌ای‌تری مانند کارنس، کلنگ، ابزار فرود، ابزار نجات، ابزار حمایت و کرامپون را به‌همراه داشته باشید.

نکته چهارم، به‌همراه‌داشتن تغذیه مناسب است. ممکن است چند روز در مسیر باشید، پس آب و مواد غذایی را حتما به ‌مقدار کافی بردارید. خوراکی‌هایی که انتخاب می‌کنید، باید مغذی و مفید باشند تا انرژی مورد نیاز بدن‌تان را تامین کنند. مثل کربوهیدرات‌ها که به‌سرعت هضم می‌شوند و انرژی زیادی هم دارند یا قندها که در لحظه قندخون شما را بالا می‌برند. معمولا در ارتفاعات فشارخون افزایش می‌یابد. بنابراین، نیازی به حمل غذاهای نمکی نیست.

نکته پنجم، بررسی دقیق آب‌وهواست. قبل‌از عازم‌شدن، وضعیت آب وهوا را نه از یک کانال بلکه از چند کانال معتبر بررسی کنید. همچنین زمانی که در مسیر هستید، این کار را به‌صورت لحظه‌ای انجام دهید. خیلی از کوهنوردان به‌خاطر وضعیت نامساعد آب‌وهوا دچار مشکلات وحشتناکی می‌شوند.

نکته ششم، دسترسی به وسایل ارتباطی است. شما و دوستان‌تان در کوهستان تنها هستید. پس باید دست‌کم 3 الی 4 نفر را نسبت به موقعیت آگاه کنید تا درصورت نیاز پیگیر وضعیت شما باشند. از بین وسایل ارتباطی می‌توانید تلفن ماهواره‌ای یا دستگاه پیجر را انتخاب کنید.

نکته هفتم، به‌همراه‌داشتن جعبه کمک‌های اولیه است. در کوهستان خبری از نیروهای امدادی نیست. در مسیر صعود هم ممکن است اتفاقات مختلفی مانند آسیب‌های استخوانی، درد مفاصل، پیچ‌خوردگی پا یا سقوط رخ دهد. پس حتما وسایل مورد نیاز را با خود داشته باشید. همچنین شرکت در دوره‌های کمک‌های اولیه به شما کمک می‌کند تا مهارت لازم را برای رفع مشکلات این‌چنینی به‌دست آورید.

مهم‌ترین قسمت سفر، تجربه شناخت سنت‌ها، تاریخ و فرهنگ محلی است. شما با خوردن غذاهای محلی در سفر می‌توانید به همه این‌ها برسید. اگر دوست دارید مانند محلی‌ها غذا بخورید و این موضوع را عملی کنید، باید به یک سری نکات توجه داشته باشید.

با محلی‌ها بیشتر صحبت کنید. کارگران ساختمان، افسران پلیس و کاسب‌های بازار منابع قابل اطمینانی برای پرس‌وجو هستند. از آن‌ها بپرسید که دوست دارند کجا غذا بخورند؟ با استفاده از این تکنیک به پاسخ‌های صادقانه و کاربردی‌تری می‌رسید.

راه لذت‌بخش دیگر برای حس‌کردن مزه غذاهای محلی این است که یک وعده غذایی را در چند رستوران مختلف صرف کنید. مثلا در اولی پیش‌غذا، در دومی غذای اصلی و در سومی یک دسر میل کنید.

در اقامتگاه‌ها غذاهایی که سرو می‌شوند، معمولا مورد پسند همه ذائقه‌ها هستند. بنابراین، نشان‌دهنده غذاهای سنتی مقصد نیستند. اگر علاقه به چنین تجربه‌ای دارید، می‌توانید از غذای کارکنان سفارش دهید که غالبا توسط محلی‌ها تهیه می‌شوند.

می‌توانید به‌جای غذای اصلی پیش‌غذا بخورید. پیش‌غذاها در مقایسه با غذاهای اصلی ساده‌تر و همچنین ارزان‌تر هستند. پیش‌غذاها امکان چشیدن غذاهایی را که محلی‌ها می‌خورند، می‌دهند.

به نقاط مختلف سفر کنید. با سکونت مداوم در مرکز شهر یا هر مقصدی که مشغول بازدید از آن هستید، انتخاب‌های غذایی شما محدود می‌شوند. به مکان‌های محبوب محلی‌ها که در حومه شهر یا دورتر قرار دارند سر بزنید. این نوعی گردشگری غذایی هم هست که شما را به نتایج خوبی می‌رساند.

زمینه ارتباط بیشتر با محلی‌ها را فراهم کنید. مثلا شرکت در رویدادها و مراسم‌های آن‌ها، استفاده از خدمات عمومی و تعامل داوطلبانه شما در برخی کارها، باعث می‌شود که محلی‌ها دید خوبی نسبت به شما داشته باشند. اگر چند دوست محلی پیدا کنید، مطمئن باشید که آن‌ها شما را به صرف حداقل یک وعده غذایی در منزل خود دعوت خواهند کرد.

ممکن است یک مقصد، بی‌نهایت غذاهای محلی معروف داشته باشد؛ مثل شهرهای شمالی. اگر دوست دارید همه آن‌ها را تجربه کنید، حتما از افراد محلی پرس‌وجو کنید. آن‌ها به شما خواهند گفت که چه فرصت‌هایی برای تجربه طعم‌های گوناگون دارید.

شرکت در تورهای غذایی هم یکی از بهترین راه‌ها برای تجربه طعم‌های محلی است. این یک فعالیت تفریحی است که حتی پیداکردن محل فروش غذاها را هم برای گردشگر آسان خواهد کرد. در وبسایت‌ها تورهای غذایی را جست‌وجو کنید یا از یک آژانس مسافرتی، یک فرد بومی یا یک شرکت گردشگری منطقه‌ای کسب اطلاعات کنید. در این تورها شما بین گروهی از گردشگران مشغول گشت‌وگذار می‌شوید و چیزهای جدیدی یاد می‌گیرید.

سفر به مناطق جنوب ایران شما را با ویژگی‌های فرهنگی، تاریخی و طبیعی کشورمان بیشتر آشنا می‌کند و می‌تواند تجربه شگفت‌انگیز علاقه‌مندان به کاوش و ماجراجویی هم باشد. اما این سفر برای هرکسی مناسب نیست.

شرایط آب‌وهوایی مناطق جنوبی در اغلب روزهای سال به‌خصوص تابستان به‌شدت گرم و خشک است. افرادی که از مشکلات تنفسی رنج می‌برند و تحمل گرما را ندارند، نمی‌توانند از سفر لذت کافی ببرند. روزهای سرد پاییزی و زمستانی بهترین زمان برای سفر به جنوب برای همه افراد است.

اگر کودک زیر 5 سال دارید، بهتر است از رفتن به جنوب صرف‌نظر کنید. جنوب آب‌وهوای مرطوبی دارد و ممکن است کودک شما در تنفس دچار مشکل شود. اگر شهر خودتان آب‌وهوای خنک و معتدلی دارد، این نکته را حتما جدی بگیرید.

جنوب کشور جاذبه‌های گردشگری و تفریحی گوناگونی دارد. از سواحل زیبای خلیج فارس گرفته تا کویرها و مناطق تاریخی گوناگون. اگر به ورزش‌های آبی و طبیعت‌گردی علاقه داشته باشید، پس شما جزء افراد مناسب برای سفر به جنوب هستید. اما اگر تفریحات دیگری را می‌پسندید، جنوب‌گردی برای شما لذت‌بخش نخواهد بود.

سفر به جنوب صرف بازدید از جاذبه‌ها نیست، بلکه فرصتی برای آشنایی با فرهنگ‌های محلی و آداب‌ورسوم مختلف هم هست. افرادی که علاقه‌مند به تعامل با مردم محلی و کاوش در فرهنگ و سبک زندگی آن‌ها هستند، می‌توانند با خیال راحت به کویر سفر کنند. در مقابل، افرادی که به زبان‌های محلی آشنا نیستند یا تمایلی به شناخت فرهنگ‌های مختلف و ارتباط با افراد بومی ندارند، سفر به کویر برای‌شان خسته‌کننده خواهد بود.

برخی مناطق جنوبی ایران ممکن است به‌علت مسائل امنیتی و بهداشتی، باعث ایجاد نگرانی‌هایی شوند. اگر قرار است به آنجا سفر کنید، حتما قبل‌از عازم‌شدن تحقیقات کافی را درباره وضعیت امنیتی و بهداشتی منطقه انجام دهید تا درصورت لزوم واکسیناسیون‌های لازم برای‌تان انجام شود.

برخی مناطق جنوبی ممکن است به‌علت موقعیت جغرافیایی از امکانات رفاهی کمی برخوردار باشند. محدودیت امکانات بهداشتی و اقامتی برای کسانی که به‌دنبال سفرهایی لوکس هستند، چندان خوشایند نخواهد بود.

اگر طعم غذاهای جنوبی با ذائقه شما سازگار نیست یا به آن‌‌ها حساسیت دارید، ممکن است نتوانید سفر باکیفیتی را تجربه کنید. در برخی مناطق جنوب پیداکردن غذاهایی که با ذائقه همه افراد سازگار باشد، سخت است.

قبل‌از رفتن به جنوب، همه خواسته‌های خود را از تجربه یک سفر دل‌چسب در نظر بگیرید و بررسی کنید که آیا توان تحمل شرایط بحرانی مانند برخی کمبودهای رفاهی در مناطق خاصی از جنوب را دارید یا نه؟ آن‌گاه برای رفتن یا نرفتن تصمیم‌گیری کنید.

سفر گروهی در ایران یک فرصت استثنایی برای تجربه‌های جدید و خلق خاطرات خوش با دوستان است. رعایت یک‌سری نکات و آداب از برنامه‌ریزی‌های قبل‌از سفر گرفته تا رزرو اقامت، تاثیر چشمگیری بر کیفیت سفر دارد.

ابتدا یک برنامه‌ریزی مشترک و هماهنگی اولیه داشته باشید. همه اعضای گروه باید با هم مشورت کنند و با احترام به نظر یکدیگر، مقصدی را انتخاب کنند که رضایت اکثریت را جلب کند. بعداز آن، یک برنامه سفر بنویسند. این برنامه‌ریزی شامل زمان‌بندی، جاذبه‌های گردشگری، بودجه و هزینه‌هاست.

وجود یک سرپرست برای حفظ نظم و هماهنگی در سفر ضروری است. سرپرست باید قبل‌از سفر با اعضای گروه در مورد قوانین سفر و نحوه برخورد با چالش‌ها و مشکلات احتمالی صحبت کند و آماده‌سازی‌های لازم را انجام دهد.

اگر می‌خواهید در سفرهای گروهی جایی داشته باشید، باید به سلایق و نیازهای مختلف احترام بگذارید. اگرچه همه افراد یک گروه سعی می‌کنند تاحدامکان در ایجاد تعادل بین فعالیت‌های گروهی نقش داشته باشند، اما گاهی اوقات اختلاف‌نظرهایی پیش می‌آید که کاملا طبیعی است. پس خونسردی خود را حفظ کنید و برخوردی منطقی داشته باشید.

مسئله بعدی بودجه و تقسیم هزینه‌های سفر است. در واقع مدیریت مالی و شفاف‌سازی هزینه‌ها یکی از چالش‌های رایج در سفرهای گروهی است. به همین دلیل، اعضای گروه باید قبل‌از سفر درباره نحوه تقسیم منصفانه هزینه‌ها با هم به توافق برسند.

اگر می‌خواهید در سفر گروهی شرکت داشته باشید، قبول کنید که هر شخصی در گروه باید مسئولیت و وظایف مشخصی داشته باشد. این وظایف ممکن است رزرو محل اقامت، هماهنگی حمل‌ونقل، برنامه‌ریزی فعالیت‌ها و تهیه غذا را شامل شود. تقسیم وظایف باعث می‌شود که سفر به‌صورت هماهنگ و با همکاری همه اعضا پیش برود. بنابراین، نقش خود را بشناسید و مسئولیت‌پذیر باشید.

احترام به حقوق دیگران به‌خصوص در استفاده از فضای مشترک اهمیت زیادی دارد. پس سعی کنید به‌نوبه خود در رعایت نظافت، نظم و زمان‌بندی استفاده از امکانات مشترک کوشا باشید تا تجربه سفر برای همه اعضا لذت‌بخش شود.

از دیگر مسائل مهم در سفرهای گروهی، رزرو محل اقامت است. در این راستا بهتر است عواملی مانند موقعیت مکانی، امکانات رفاهی و ظرفیت اتاق‌ها را در نظر داشته باشید. اغلب هتل‌ها امکانات ویژه‌ای برای گروه‌های گردشگری دارند؛ مانند اتاق‌های چندنفره و فضاهای مشترک. از بررسی نظرات مسافران قبلی غافل نشوید.

اگر می‌خواهید در سفرهای گروهی جایی داشته باشید، سعی کنید در تصمیم‌های جمعی منیت را کنار بگذارید و خود را با نظر جمع وفق دهید. البته به این معنی نیست که از بیان نظر و پیشنهادات خود صرف‌نظر کنید. اما باید بدانید که نمی‌توانید تعداد زیادی از افراد را با خواسته‌های شخصی خود هماهنگ سازید.

همکاری باعث می‌شود تا کارها سریع‌تر پیش برود. درست است که تقسیم وظایف انجام می‌شود اما اگر مسئولیت چندان سنگینی ندارید، بهتر است به دیگران کمک کنید. این یک وظیفه نیست؛ یک عمل انسان‌دوستانه است که صمیمیت را در سفر افزایش می‌دهد.

گاهی اوقات ممکن است برنامه‌ها آن‌طور که برنامه‌ریزی یا پیش‌بینی کرده بودید، پیش نرود. در چنین شرایطی به‌نوبه خود انعطاف‌پذیر باشید تا جو دوستانه و فضای مثبت گروه از بین نرود.

آشنایی با فرهنگ محلی یعنی آشنایی با مجموعه‌ای از ارزش‌ها، باورها، آداب‌ورسوم، هنرها، زبان و نمادهایی که یک جامعه یا گروهی از انسان‌ها را متمایز می‌کند. اگر می‌خواهید در طول سفر خود، فرهنگ و رسوم محلی را به‌خوبی بشناسید تا تجربیات‌تان غنی شود، باید به برخی نکات توجه کنید.

در خیلی از شهرها، مردم جشنواره و رویدادهایی در مورد شیوه زندگی یا فرهنگ خود دارند. یک مسافر با شرکت در چنین رویدادها، می‌تواند آزادانه با دیگران تعامل کند.

اگر زمان زیادی را به اقامت در مقصد اختصاص داده‌اید، بازدید از موزه‌ها را حتما جزئی از برنامه خود قرار دهید. موزه‌ها تجلی‌گاه تاریخ و فرهنگ یک منطقه هستند و می‌توانند به شما اطلاعات خوبی دراین‌باره بدهند.

اگر دوستی ندارید تا با شما در سفر همراه باشد، بهتر است بیشتر از خدمات حمل‌ونقل عمومی استفاده کنید. سیستم‌های حمل‌ونقل قطار، اتوبوس و کشتی، فضایی را برای تعامل با افراد جدید و درک شیوه‌های زندگی آن‌ها فراهم می‌کنند.

به‌دنبال فرصت باشید تا دوستان محلی پیدا کنید. دوستان جدید می‌توانند اطلاعات جدیدی به شما بدهند. همچنین برقراری ارتباط با افرادی که فرهنگی متفاوت از شما دارند، می‌تواند تجربه‌ای لذت‌بخش برای‌تان رقم بزند.

مهم‌ترین بخش فرهنگ یک شهر، غذای آن شهر است. در خیلی از فرهنگ‌ها، مردم جشنواره غذا برگزار می‌کنند. در این جشنواره‌ها انواع غذاهای محلی سرو و به همگان نشان داده می‌شود. سعی کنید به‌عنوان یک توریست کنجکاو در این مناسبت شرکت کرده و با افراد جدید تجربه چشیدن طعم‌های جدید را به‌دست آورید. این کار هم برای‌تان لذت‌بخش است و هم باعث می‌شود که با ذائقه‌های محلی آشنا شوید. مطمئن باشید که افراد محلی هم از حضور شما استقبال می‌کنند.

اگر می‌خواهید به درک گسترده‌تری از فرهنگ یک منطقه برسید، باید سفر گسترده‌ای هم داشته باشید. در یک شهر ممکن است با تغییر هرچند جزئی محل جغرافیایی، آداب‌ورسوم هم دستخوش تغییر شوند. پس تاجایی‌که می‌توانید از روستاها و مناطق اطراف شهر بازدید کنید. در این صورت، فرهنگ، لهجه و حتی زبان هم برای‌تان واضح‌تر می‌شود. ضمن اینکه مناطق روستایی غنی از سنت‌ها، فرهنگ‌ها و زیبایی‌های طبیعی و دست‌نخورده هستند.

بعداز اینکه مقصد سفر را مشخص کردید و قبل‌از اینکه راهی شوید، بهتر است در مورد فرهنگ و سبک زندگی ساکنان آن مقصد تحقیقات لازم را انجام دهید. دانستن سبک زندگی ساکنان بومی، اینکه به چه فعالیت‌هایی علاقه دارند، قوانین آن‌ها چیست و چه برخوردی با توریست‌ها خواهند داشت، به شما کمک می‌کند تا قدم‌های‌تان را بااحتیاط بردارید.

گردشگران معمولا سفر به شهرهای بزرگ و مطرحی مانند شیراز و اصفهان را در برنامه گردشگری خود قرار می‌دهند. درحالی‌که در ایران، مقاصد گردشگری کمترشناخته‌شده زیادی وجود دارد که در نوع خود دیدنی و جذاب هستند.

اهواز جزء شهرهایی است که به‌خاطر گرمای سوزان و طوفان‌های گردوغبار مورد بی‌مهری قرار گرفته است. بااین‌حال چند هفته اول بهار فرصت خوبی برای آشنایی با فرهنگ غنی و مردم مهمان‌نواز اهوازی است. دیدن پرآب‌ترین رودخانه ایران که کارون نام دارد و از کوه‌های بختیاری سرچشمه گرفته، لذتی وصف‌ناپذیر از درک زیبایی‌های کشورمان به شما خواهد داد.

نطنز که در مسیر کاشان به اصفهان قرار دارد، یکی دیگر از شهرهایی است که گردشگران کمی به آن توجه می‌کنند. چند ساعت گشت‌وگذار در زمین‌های کشت زعفران و باغ‌های انار مسلما برای همه لذت‌بخش خواهد بود. آرامگاه شیخ عبدالصمد هم با گنبد گچی زیبا، درخت چنار صدساله و گنبد آتش از دیگر جاذبه‌های نطنز هستند.

بندر لافت هم یکی از مناطقی است که گردشگران کیش قبل‌از ترک جزیره حتما باید از آن بازدید کنند. این منطقه بندری آرام و تاریخی در شمال غربی قشم قرار دارد. وجود بادگیرهای فراوان در خط افق می‌تواند برای هرکسی جذاب باشد. بناهای این روستا خیلی نزدیک به هم ساخته شده‌اند، کوچه‌های تنگ و باریکی دارد و بادگیرهای کوچک و بزرگ و خانه‌های روستایی در میان باغ‌ها و نخلستان‌ها قرار گرفته‌اند و شکوه خاصی به منظره بخشیده‌اند. بازدید از چاه، آب‌انبارهای سنتی و کارگاه‌های لنج‌سازی می‌تواند خاطره‌هایی به‌یادماندنی برای‌تان رقم بزند.

بندر انزلی هم در استان گیلان و در امتداد دریای خزر قرار دارد و مرکز تولید خاویار ایران محسوب می‌شود. انزلی به‌واسطه سواحل خزر و تالاب انزلی از چند جزیره و شبه‌جزیره تشکیل شده است که با پل به هم مرتبط هستند. تالاب انزلی زیستگاه گونه‌های مختلف پرندگان و نیلوفر آبی خزر است. قایق‌سواری در سفیدرود و تماشای حیات وحش می‌تواند برای هرکسی شگفت‌انگیز باشد. پل‌های تاریخی انزلی و غازیان، کاخ موزه نیروی دریایی، موج‌شکن، مناره یا برج ساعت هم از دیگر جاهای دیدنی و ناشناخته بندرانزلی هستند.

شهرهای شرق ایران شاهد تعداد کمی از گردشگران هستند. نیشابور هم یکی از همین شهرهاست. نیشابور در روزگاران گذشته جزء 10 شهر برتر ایران بود اما بعداز حمله مغول‌ها در قرن سیزدهم میلادی روبه‌افول رفت. آرامگاه شاعران بزرگ ایرانی همچون خیام، عطار و یغما و نقاش معروف کمال‌الملک در این شهر قرار دارد. کاروانسرای شاه عباسی که در گذشته محل رفت‌وآمدهای بسیاری بود، امروز به یک موزه تبدیل شده است.

شوشتر هم یکی از شهرهای کمترشناخته‌شده اما بسیار جذاب است. یکی از شگفت‌انگیزترین مهندسی‌های این شهر، سیستم هیدرولیکی آن به‌حساب می‌آید. قدمت این سیستم آب‌رسانی که در میراٍث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، به زمان هخامنشیان و پادشاهی داریوش بزرگ باز می‌گردد. قلعه سلاسل و ارگ باستانی شوشتر با قدمت 2هزار سال، بخشی از سیستم دفاعی این شهر هستند که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نیست. برای صرف یک وعده ناهار لذیذ هم می‌توانید به رستوران خانه مستوفی که از معروف‌ترین عمارت‌های تاریخی شوشتر محسوب می‌شود، بروید و از تماشای رود کارون، کاخ و پل شادروان لذت ببرید.

طبیعت‌گردی در ایران یکی از بزرگ‌ترین و مهیج‌ترین تفریحات است. پناه‌بردن به طبیعت، جایی‌ که در سایه زیبایی و آرامشش بتوان آلودگی‌های زندگی امروزی را به فراموشی سپرد، تماشای گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری و ماجراجویی در دل زیستگاه‌های گوناگون، لذتی وصف‌ناپذیر دارد. البته بخش زیادی از این لذت به‌واسطه درنظرگرفتن نکاتی خاص تامین می‌شود.

یکی از راه‌های لذت‌بردن از طبیعت‌گردی، سرحال‌بودن و داشتن قوای جسمانی است. فردی که قصد طبیعت‌گردی چه به‌صورت گروهی و چه انفرادی دارد، باید با انجام ورزش‌های گوناگون آمادگی جسمانی خود را بالا ببرد. این تمرین‌ها می‌توانند از هفته‌ها یا ماه‌ها قبل آغاز شده باشند.

اگر تازه‌کار هستید و می‌خواهید طبیعت‌گردی را آغاز کنید، بهتر است از مسیرهای کوتاه شروع کنید تا هم با به‌پایان‌رساندن آن اعتمادبه‌نفس و انگیزه شما تقویت شود و هم مسیر به‌قدری طولانی و سخت نباشد تا از طبیعت‌گردی زده شوید.

اگر می‌خواهید در طبیعت به مشکل بر نخورید و بیشترین لذت را ببرید، باید وسایل رفاهی مناسب را به‌همراه داشته باشید. ازجمله این وسایل می‌توان به لوازم مناسب کمپینگ، کفش پیاده‌روی، کوله‌پشتی که به‌راحتی همه وسایل شما را در خود جای دهد، چادر، کیسه خواب، دفع‌کننده حشرات، کرم ضدآفتاب، کیف کمک‌های اولیه، کلاه آفتابی، ظروف غذا، چراغ‌قوه، مسواک، ژل ضدعفونی‌کننده دست‌ها، چراغ خوراک‌پزی و سوت اشاره کرد.

لباس مناسب طبیعت‌گردی بپوشید. لباس طبیعت‌گردی نباید از جنس نخ باشد. در غیر این صورت اگر خیس شود، بدن‌تان هم خیس خواهد شد. سعی کنید لباس‌هایی از الیاف مصنوعی بپوشید؛ آن هم لایه‌لایه. وقتی به این شکل لباس می‌پوشید، می‌توانید با سرد یا گرم‌شدن هوا، تعداد آن را تغییر دهید. از سلامت پاهای‌تان هم با یک جوراب پشمی یا الیاف مصنوعی مراقبت کنید.

برای داشتن یک طبیعت‌گردی سالم و لذت‌بخش، حتما سوابق درمانی خود را جدی بگیرید. اگر ازنظر جسمی مشکلی دارید، ممکن است نیاز به احتیاط و مراقبت بیشتری از خود در طول طبیعت‌گردی داشته باشید. مشکلات افراد مبتلا به آسم، مشکلات قلبی و دردهای مفاصلی با پیاده‌روی تشدید می‌شود. بنابراین، این افراد نمی‌توانند از لذت کافی بهره‌مند شوند.

تاحدامکان سبک سفر کنید. پیاده‌روی یکی از اجزای جدایی‌ناپذیر هر طبیعت‌گردی است. اگر وسایل‌تان سنگین و زیاد باشند، راه‌رفتن برای‌تان سخت خواهد شد. البته این توصیه به این معنی نیست که از حمل وسایل ضروری هم صرف‌نظر کنید. مثلا می‌توانید به‌جای ظروف سنگین از ظرف‌های سبک مسافرتی استفاده کنید.

اگر در طبیعت‌گردی تازه‌کار هستید، برای اینکه خطری شما را تهدید نکند و از مسیر لذت ببرید، گروهی یا همراه با تور سفر کنید. با این روش تجربیات بیشتری هم به‌دست خواهید آورد.

براساس آماری که توسط سازمان جهانی یونسکو ارائه شده، ایران جزء 10 کشور برتر در جهان با بیشترین آثار تاریخی و فرهنگی ثبت‌شده است. کشورمان در طی قرن‌های مختلف مهد تمدن بوده و سازه‌ها و آثار شگرفی را از گذشتگان در معرض نمایش می‌گذارد. برای بازدید موفق از آثار تاریخی ایران باید به چند توصیه پایبند باشید.

ایران دارای جاذبه‌های تاریخی فراوانی است که هرکدام داستان‌ها و زیبایی‌های خاص خود را دارند. پس با تحقیق راهی سفر شوید. اگر تنها هدف شما کاوش در تاریخ ایران و جاذبه‌های تاریخی است، باید شهرهایی با بیشترین آثار تاریخی را بشناسید.

قزوین بیشترین آثار تاریخی ثبت‌شده در کل کشور را دارد. قزوین شهری است که اولین خیابان ایران در آن قرار گرفته و به‌مدت 57 سال پایتخت صفویان بوده است. در این شهر می‌توانید از مساجد و کلیساها گرفته تا کاخ‌ها و قلعه الموت را مشاهده کنید.

یزد هم اولین شهر خشتی جهان و دومین شهر تاریخی دنیاست که آثار دیدنی زیادی را در خود جای داده است. از کویرهای دیدنی یزد تا خانه‌های تاریخی، آب‌انبارها و قنات‌ها. همه از شهرتی جهانی برخوردار هستند.

جاذبه‌های تاریخی اصفهان هم شهرت جهانی دارند. در واقع اصفهان را منزلگاه آثار تاریخی و باستانی می‌دانند. از مشهورترین این آثار می‌توان به میدان نقش جهان، عمارت عالی قاپو، سی‌وسه پل، بازار قیصریه، چهل‌ستون و منارجنبان اشاره کرد.

شوش هم یکی از تاریخی‌ترین شهرهای ایران در استان خوزستان است که قدمت آن به بیش از 4000 سال قبل‌از میلاد مسیح باز می‌گردد. در این شهر، دانیال و نحمیای نبی هم زندگی می‌کردند. مشهورترین آثار تاریخی شوش شامل زیگورات چغازنبیل (بنایی با 12 معبد برای عبادت خدایان)، تپه آکروپل (دارای بیشترین آثار تاریخی و باستانی شوش)، کاخ آپادانا و کاخ شاوور است.

کرمانشاه که شهر پادشاهان معروفی مانند خسرو پرویز و اردشیر دوم بوده است، قدمتی 3500 ساله دارد. در این استان بیش از 3000 اثر تاریخی وجود دارد که فقط 716 مورد از آن‌ها به ثبت ملی و جهانی رسیده است. معبد آناهیتا، طاق بستان و گوردخمه دکان داوود از معروف‌ترین آثاری هستند که هرکسی آن‌ها را می‌شناسد.

این‌ها چند مورد از معروف‌ترین شهرهای ایران با بیشترین آثار تاریخی بودند. شهرهای دیگری مانند اردبیل، شیراز، زابل، کاشان و همدان هم جاذبه‌های تاریخی فراوانی دارند که بهتر است آن‌ها را بشناسید تا هم به درک عمیق‌تری از وقایع و حوادث تاریخی کشور برسید و هم جاهای بیشتری را برای بازدید کشف کنید.

برنامه‌ریزی مناسبی برای سفر داشته باشید. مثلا در بهترین زمان راهی شوید. زمانی که هم آب‌وهوا خوب باشد و هم این جاذبه‌ها در خلوت‌ترین حالت خود باشند. مثلا اواسط بهار و پاییز بهترین زمان برای سفر است. در این 2 فصل با شروع مدارس و دانشگاه‌ها از تعداد توریست‌ها کاسته می‌شود. در این صورت، مخارج سفرتان هم چندان بالا نخواهد بود.

پیشنهاد می‌کنیم برای بازدید از جاذبه‌ها از یک راهنما کمک بگیرید. راهنمای محلی می‌تواند به شما کمک کند تا اطلاعات عمیق‌تری درباره تاریخ، فرهنگ و معماری جاذبه‌هایی که از آن‌ها بازدید می‌کنید، به‌دست آورید. راهنمایان شما را به‌جاذبه‌های کمترشناخته‌شده هم راهنمایی خواهند کرد.

دسترسی به امکانات مدرن در سفر به مناطق دورافتاده کمی چالش‌برانگیز است. شما باید به نوع منطقه‌ای که قصد سفر به آن را دارید، توجه کنید. مثلا روستاهای کوهستانی و سواحل دورافتاده ازنظر زیرساختی توسعه‌یافته نیستند. بنابراین، نمی‌توانند به انتظارات شما از دسترسی به اینترنت یا برق پاسخ‌گو باشند. اما در مناطقی که گردشگری در آن‌ها رونق بیشتری دارد، دسترسی به امکانات مدرن آسان‌تر می‌شود. به‌طور کلی این موضوع به چند عامل مختلف بستگی دارد.

برخی مناطق گردشگری با وجود دورافتاده‌بودن، زیرساخت‌های پیشرفته‌تری دارند. اگر به آنجا سفر کنید، شاهد هتل، مسافرخانه و اقامتگاه‌های متعددی خواهید بود. پس می‌توانید به اینترنت یا نیازهای ضروری دیگر مانند آب گرم، برق و گاز دسترسی داشته باشید.

فناوری‌های ارتباطی امروز نقش پررنگی در زندگی ما دارند. برخی اپراتورهای تلفن همراه خدمات خود را تا مناطق دورافتاده گسترش داده‌اند. بنابراین، شما می‌توانید به اینترنت وصل شوید، در شبکه‌های اجتماعی گشت‌وگذار کنید و با دیگران ارتباط داشته باشید. البته ممکن است که سرعت اینترنت در این مناطق پایین‌تر باشد.

در مناطق دورافتاده، ممکن است دسترسی به امکانات بهداشتی محدود باشد. مراکز بهداشتی کوچک و کلینیک‌هایی وجود دارند که از تجهیزات کمی برخوردارند. آن‌ها در مواقع اضطرار می‌توانند نیازهای ضروری و پایه‌ای گردشگر را پاسخ دهند. اما در برخی مواقع شاید لازم باشد بیمار به شهرهای بزرگ‌تر منتقل شود تا مراکز درمانی پیشرفته به مشکل او رسیدگی کنند.

اغلب مناطق گردشگری چه نزدیک و چه دورافتاده، درصورتی‌که معروف و مطرح باشند، امکانات حمل‌ونقل مناسبی هم دارند. اما این موضوع در مورد مناطق کمترشناخته‌شده صدق نمی‌کند. شما نمی‌توانید انتظار وجود تاکسی‌های متعدد یا سیستم‌های حمل‌ونقل را در این مناطق داشته باشید و پیاده‌روی‌های زیادی پیش رو خواهید داشت.

در برخی مناطق دورافتاده فقط تعدادی اقامتگاه بومی یا کلبه وجود دارد که دارای امکانات پایه‌ای هستند و تجربه‌ای نزدیک به فرهنگ محلی را ارائه می‌دهند. به همین دلیل، انتظار وجود تکنولوژی‌هایی مانند تلویزیون یا دسترسی به اینترنت در چنین مکان‌هایی چندان منطقی نیست.

موقعیت جغرافیایی مناطق دورافتاده هم نقش پررنگی در این موضوع دارد. اگر این مناطق نزدیک شهرهای بزرگ یا جاذبه‌های توریستی شناخته‌شده باشند، معمولا از امکانات بهتری برخوردار هستند. در غیر این صورت، احتمالا در ضعیف‌ترین حالت خود قرار دارند.

دسترسی به امکانات مدرن در سفر به مناطق دور، به زیرساخت‌ها، موقعیت جغرافیایی، پوشش‌دهی فناوری‌های ارتباطی و میزان شهرت آن منطقه بستگی دارد. اگر دسترسی به امکانات مدرن برای‌تان مهم است، قبل‌از سفر حتما به‌خوبی تحقیق کنید و نظر دیگران را هم جویا شوید.

راهنمایی‌های محلی در سفر به شما کمک می‌کند تا داستان آن اقلیم را بدانید، مسیرهای درست را بشناسید، با رویدادهای آن مکان آشنا شوید و جاذبه‌ها را کشف کنید. این راهنمایی می‌تواند ازطریق یک شخص صورت بگیرد یا ازطریق عملی که توسط خودتان انجام می‌شود.

اولین قدم برای به‌دست‌آوردن راهنمایی‌های محلی، انجام تحقیقات قبل‌از سفر است. منابع مختلف مانند وبسایت‌ها، وبلاگ‌های محلی و کتاب‌های راهنما اطلاعات ارزشمندی در مورد فرهنگ، جاذبه‌ها، غذاها، آداب‌ورسوم و رویدادها ارائه می‌دهند. با مطالعه آن‌ها به بینش عمیق‌تری از مقصد خود خواهید رسید.

رسانه‌های اجتماعی به‌ویژه پلتفرم‌هایی مانند فیس‌بوک و اینستاگرام، منابع خوبی برای به‌دست‌آوردن اطلاعات محلی است. در این رسانه‌ها می‌توانید به‌دنبال هشتگ‌های مرتبط با مقصد خود باشید. قطعا بلاگرهای زیادی را پیدا می‌کنید که با پست‌های خود خاطرات و تجربیات‌شان را از سفرهای گوناگونی که داشتند، با شما به‌اشتراک گذاشته‌اند.

از خواندن کامنت‌ها در وبسایت و پلتفرم‌ها غاغل نشوید. از بین افرادی که کامنت‌گذاری کرده‌اند، این احتمال وجود دارد که بتوانید با ساکنان محلی آشنا شوید. هیچ‌چیز بهتر از گفت‌وگو با ساکنان محلی نیست. آن‌ها بهترین راهنمایی‌ها را به شما ارائه می‌دهند. می‌توانید از آن‌ها درباره غذاهای محلی، مکان‌های جذاب، مسیرهایی که به جاذبه‌ها ختم می‌شوند، فرهنگ و آداب‌ورسوم محلی‌شان سوال بپرسید. آن‌ها صادقانه همه‌چیز را به شما می‌گویند.

در نقاط مختلف شهرهای گردشگرپذیر راهنمایان محلی وجود دارند که با هزینه‌ای نه‌چندان زیاد اطلاعات خوبی به شما در سفر می‌دهند. برخی خدماتی که آن‌ها ارائه می‌دهند، شامل پیاده‌روی در بازارهای محلی، بازدید از جاذبه‌های فراموش‌شده و تجربه غذاهای کمترشناخته‌شده است. این‌گونه راهنمایی‌ها به شما کمک می‌کند تا جنبه‌های مختلفی از تاریخ و فرهنگ مقصد را کشف کرده و زاویه نگاه‌تان را تغییر دهید.

اگر تلاش کنید که خود را با سبک زندگی مردمان محلی وفق دهید، آن‌ها بیشتر به‌سمت شما جذب می‌شوند. آن‌گاه راحت‌تر می‌توانید از آن‌ها بخواهید تا راهنمای سفر شما باشند. مثلا یادگیری زبان محلی حتی در حد چند کلمه و عبارات ساده روزمره نشان‌دهنده احترام به فرهنگ محلی‌هاست. با این کار ساکنان تشویق می‌شوند تا با شما ارتباط برقرار کنند و به شما اطلاعات بدهند.

از اپلیکیشن‌های سفر استفاده کنید. اپلیکیشن‌های متعددی وجود دارند که می‌توانند به شما در پیداکردن بهترین مکان‌ها و فعالیت‌ها در مقصد کمک کنند. برخی از آن‌ها به‌طور ویژه‌ای روی تجربیات محلی تمرکز کرده‌اند و پیشنهادهای کارسازی به شما می‌دهند. شما در این اپلیکیشن‌ها هم می‌توانید نظرات و تجربیات مسافران مختلف و ساکنان محلی را مشاهده کنید و بهترین تصمیم را بگیرید.

سفرکردن یکی از بزرگ‌ترین رویدادها و تصمیمات در زندگی فردی است. فرهنگ‌های متفاوت یکی از جذاب‌ترین دلایل برای ایران‌گردی محسوب می‌شود. تجربه فرهنگ‌های مختلف به شما کمک می‌کند تا با انتظارات و هنجارهای اجتماعی مناطق گوناگون آشنا شوید و درک بهتری از رفتارهای مناسب و نامناسب ساکنان محلی به‌دست آورید.

اول از همه نسبت به خودتان آگاه باشید. روی انحراف‌های عقیده‌ای، ارزشی و شخصی خودتان کار کنید. این کار می‌تواند منجر به مقابله شود اما شما با انجام‌دادن آن، توانایی لازم برای تفکر در مورد تفاوت‌ها را به‌دست خواهید آورد. به خاطر داشته باشید که حتی افراد دارای یک پس‌زمینه فرهنگی هم ممکن است اقدامات، تفکرات و باورهای متفاوتی داشته باشند. هرچقدر شما زودتر به این درک برسید که هر فردی منحصربه‌فرد است، به‌صورت بهتری فرهنگ‌های مختلف را خواهید شناخت.

به آداب‌ورسوم محلی احترام بگذارید. هر فرهنگی آداب‌ورسوم خاص خود را دارد و ممکن است با آنچه که شما به آن عادت دارید، متفاوت باشد. مثلا نحوه برگزاری جشن‌ها، رویدادهای مذهبی و مراسم‌های عزاداری در هر شهری سبک خاص خود را دارد. اگر نسبت به آن‌ها آگاه شوید، در آن‌ها شرکت کنید و سعی کنید همرنگ جماعت باشید، در فهم و درک بخشی از فرهنگ موفق بوده‌اید.

در فعالیت‌های فرهنگی شرکت کنید. شرکت در رویدادهای فرهنگی به شما کمک می‌کند تا از نزدیک و به‌طور مستقیم ابعاد گوناگونی از فرهنگ محلی را لمس کنید و تجربیات زیادی به‌دست آورید. این فعالیت‌ها به‌جز مراسم‌های مذهبی و جشن‌ها، می‌تواند شامل نمایشگاه‌های هنری، بازدید از صنایع دستی، کلاس‌های آشپزی و بی‌شمار موارد دیگر باشد. تجربه فرهنگ محلی به شما کمک می‌کند تا دیدگاه‌های جدیدتری به‌دست آورید.

بازدید از موزه‌ها و نمایشگاه‌ها راه دیگری برای درک فرهنگ‌های مختلف است. در هر شهری موزه‌ها و نمایشگاه‌هایی از آثار تاریخی و هنری آن شهر وجود دارد. راهنمایانی هم در آن مکان‌ها حضور دارند که به مسافران اطلاعات می‌دهند. از این فرصت برای کاوش عمیق فرهنگ آن منطقه استفاده کنید.

با مردم محلی بیشتر تعامل کنید. ارتباط مستقیم با افراد محلی بهترین فرصت برای یادگیری نکات جدید است. شما می‌توانید با گشت‌وگذار در بازارهای محلی و خرید از آن‌ها، اقامت در خانه‌های بومی یا شرکت در تورهای محلی با مردم تعامل داشته باشید و دوستان جدیدی پیدا کنید. آن‌ها تجربیات خود را به شما منتقل خواهند کرد.

ساکن نباشید. به مناطق مختلف شهرها بروید. روستاهای اطراف و حومه شهرها را از قلم جا نندازید. در این مکان‌ها می‌توانید فرهنگ‌های محلی را به‌شکل اصیل‌تری ببینید و درک کنید.

داشتن برنامه‌ریزی سفر به شهرهای تاریخی به شما کمک می‌کند تا به تجربیاتی غنی و آموزنده برسید و همچنین لذت بیشتری از سفر خود ببرید.

اولین قدم در برنامه‌ریزی، انتخاب یک شهر تاریخی است. شهرهای تاریخی زیادی با آثار باستانی متنوع در ایران وجود دارند که هرکدام دارای جذابیت‌های منحصربه‌فردی هستند. اصفهان، شیراز، یزد، کاشان، همدان و قزوین نمونه‌هایی از شهرهای تاریخی معروف هستند. در مورد مقصد حتما تحقیق کنید تا سلیقه خود را در علاقه‌مندی به تماشای آثار تاریخی بشناسید.

سفر در زمان مناسب می‌تواند تاثیر بسزایی بر تجربیات شما داشته باشد. معمولا با سفر در فصل‌های گردشگری با شلوغی‌های زیادی روبه‌رو می‌شوید. ممکن است زمان زیادی در ترافیک معطل شوید، در صف بازدید از آثار تاریخی بایستید و خلاصه آن‌طور که دل‌تان می‌خواهد لذت نبرید. پاییز و بهار (به‌جز تعطیلات عید) زمان‌های مناسبی برای سفر هستند.

بعداز انتخاب مقصد، در مورد مسیرهای دسترسی تصمیم‌گیری کنید. تحقیق در مورد مسیرهای دسترسی و انتخاب وسیله نقلیه مناسب در بهینه‌سازی زمان شما تاثیر عمیقی دارد. مثلا اگر قصد دارید از چند شهر در یک سفر بازدید کنید، شاید بهتر باشد مسیرها را به‌شکلی برنامه‌ریزی کنید که ازلحاظ جغرافیایی به هم نزدیک باشند. در این صورت خستگی کمتری بر شما غلبه می‌کند و با حال بهتری بین شهرها جابه‌جا می‌شوید.

یک لیست از جاذبه‌ها بنویسید. شهرهای تاریخی ایران دارای جاذبه‌ها و آثار باستانی فراوانی هستند. به همین دلیل است که به آن‌ها لقب تاریخی داده‌اند. اگر می‌خواهید با تجربیاتی غنی از سفر بازگردید، یک لیست از جاذبه‌ها و فعالیت‌هایی که علاقه‌مند به انجام آن‌ها هستید بنویسید. با این کار هیچ جاذبه‌ای را فراموش نخواهید کرد.

در مورد محل اقامت خود تصمیمی هوشمندانه بگیرید. در هر شهری تعداد زیادی هتل، مهمان‌پذیر و اقامتگاه‌های بومی وجود دارد. اقامتگاه‌های بومی تجربه واضح‌تری از لمس فرهنگ آن شهر ارائه می‌دهند. مسئله بعدی این است که هرچقدر اقامتگاه شما به جاذبه‌های تاریخی نزدیک‌تر باشد، به صرفه‌جویی در زمان خود کمک خواهید کرد.

حتما تجهیزات مناسب سفر را به‌همراه داشته باشید. دوربین برای ثبت لحظات و دفترچه یادداشت برای یادداشت‌برداری از تجربیات در سفرهای تاریخی ضروری هستند. همچنین با درنظرگرفتن شرایط آب‌وهوایی حتما لباس مناسب با خود داشته باشید تا گشت‌وگذار برای‌تان سخت نشود.

حتما یک برآورد از هزینه‌ها داشته باشید. حمل‌ونقل، وعده‌های غذایی، ورودی جاذبه‌ها همگی هزینه‌بر هستند. داشتن یک برآورد تخمینی به شما کمک می‌کند تا هزینه‌های خود را مدیریت کنید. همچنین لازم است یک بودجه اضطراری را برای اتفاقات پیش‌بینی‌نشده در نظر بگیرید.

استفاده از تجربیات مسافران قبلی در سفر به یک شهر، روستا یا هر منطقه دیگری به شما کمک می‌کند تا با چالش‌های احتمالی و قطعی مسیر آشنا شده و آمادگی لازم را در خود ایجاد  کنید.

یکی از بهترین راه‌ها برای جمع‌آوری اطلاعات در دنیای امروز، استفاده از اینترنت است. اغلب وبسایت‌های سفر، به مسافران اجازه می‌دهند تا نظرات و تجربیات خود را درباره هتل، جاذبه‌ها، مسیرهای دسترسی، رستوران‌ها و برخورد مردم محلی با دیگران به‌اشتراک بگذارند. پس طی پروسه تحقیق در مورد مقصد خود از خواندن نظرات مسافران در بخش انتهایی صفحه غافل نشوید. برخی وبسایت‌ها و پلتفرم‌ها نظرسنجی‌هایی از مسافران انجام می‌دهند. با مطالعه این نظرسنجی نیز می‌توانید به نقاط قوت و ضعف هر مقصد پی ببرید.

ویدیوهای سفر در پلتفرم‌هایی مانند یوتیوب و تیک‌تاک محبوبیت زیادی دارند. برخی از این ویدیوها به شما امکان مشاهده مستقیم جاذبه‌ها را می‌دهند تا به درک عمیق‌تری از مقصد برسید. در برخی ویدیوها نیز فقط یک شخص داستان و تجربیات خود را از سفر تعریف می‌کند. این هم در نهایت به آگاهی شما ختم خواهد شد.

منابع محلی، منابع معتبری برای شناخت جایی است که قصد سفر به آن را دارید. مثلا کتابچه‌های راهنما اغلب توسط نویسندگانی تالیف شده‌اند که یک مسافر بودند و بعداز سفر تصمیم گرفتند تجربیات ارزشمند خود را به‌طور مفصل شرح دهند.

اینستاگرام، فیس‌بوک و گاهی اوقات توییتر هم منابع خوبی برای پیداکردن کسانی هستند که تجربیات خود را از سفرهایی که داشته‌اند، در قالب عکس، ویدیو، توییت و حتی کامنت با دیگران به‌اشتراک گذاشته‌اند. کافی‌است هشتگ مرتبط با مقصد خود را جست‌وجو کنید. آن‌گاه نظرات سازنده‌ای را می‌بینید که باعث می‌شوند دید شفاف‌تری نسبت به مسیری که پیش رو دارید، به‌دست بیاورید.

به وبلاگ‌های محلی اعتماد کنید. خیلی‌ها مشتاق‌اند که تجربه‌ها، اکتشافات و دانسته‌هایی را که در سفر به‌دست آورده‌اند، به‌شکل یک خاطره یا داستان بازگو کنند. آن‌ها همچنین جزئیات دقیقی در مورد هزینه‌های سفر و نکات محلی ارائه می‌دهند. با جست‌وجوی کلیدواژه‌های مرتبط با مقصد خود می‌توانید به انبوهی از وبلاگ‌ها دسترسی پیدا کنید.

از اهمیت مشاوره با دوستان و خانواده غافل نشوید. یکی از مطمئن‌ترین راه‌ها برای کسب تجربه، مشاوره با دوستان و اعضای خانواده است. شاید آن‌ها قبلا به آن مقصد سفر کرده باشند یا دست‌کم اطلاعات جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی‌‌شان قوی‌تر از شما باشد. به همین دلیل می‌توانند اطلاعات خوبی ارائه دهند.

در نهایت، همه نکاتی که از خواندن یا شنیدن تجربیات دیگران به‌دست‌ آورده‌اید، یادداشت کنید. سازمان‌دهی اطلاعات به شما کمک می‌کند که تصمیم هوشمندانه‌ای بگیرید.

سفر به مناطق بکر برای علاقه‌مندان به طبیعت و افرادی با روحیه ماجراجو خیلی لذت‌بخش است؛ چون لحظاتی آرامش‌بخش و دل‌انگیز در طبیعت برای‌شان فراهم می‌کند و همچنین فرصتی برای آشنایی با تنوع فرهنگی و قومیت‌های مختلف است. بااین‌حال این‌گونه سفرها به هرکسی توصیه نمی‌شود.

مناطق بکر معمولا به‌راحتی قابل دسترسی نیستند و برای رسیدن به آن‌ها باید چالش‌های مختلفی را پشت سر گذاشت. به همین دلیل، افرادی با مشکلات جسمانی و ناتوانی‌های حرکتی ممکن است در پیمودن مسیرهای ناهموار، شیب‌های تند و موانع طبیعی با مشکلات جدی مواجه شوند.

خانواده‌هایی که کودکان خردسال دارند، باید از رفتن به مناطق بکر صرف‌نظر کنند. زیبایی‌های طبیعی این مناطق باعث می‌شود که برای مسافران جذابیت بالایی داشته باشد. اما باید بدانید که جاذبه‌های بکر با کمترین تاثیرات انسانی مواجه بوده و امکانات بهداشتی و تفریحی مناسبی برای کودکان ندارند. همچنین خطرات طبیعی مانند سقوط از ارتفاع و گم‌شدن در طبیعت هم تهدیدگر هستند و این یکی از عوامل استرس‌زا برای والدین است.

افرادی که تجربه سفرهای زیادی را ندارند، در مواجهه با مشکلات و تهدیدهای مناطق دورافتاده و بکر دچار استرس می‌شوند و نمی‌توانند تصمیم درستی بگیرند. ناهمواری‌های مسیر و کمبود آب و غذا واقعا نگران‌کننده است!

اگر کسی به‌دنبال سفرهای ارزان است، باید دور رفتن به مناطق بکر را خط بکشد. سفر به مناطق بکر، هزینه‌های پنهانی زیادی دارد. این هزینه‌ها شامل حمل‌ونقل، تجهیزات کمپینگ و خرید مواد غذایی برای چند روز یا چند هفته است. پس اگر کسی دیدگاهی اقتصادی به سفر دارد، نمی‌تواند به مناطق بکر برود.

اگر کسی به شرایط آب‌وهوایی حساسیت داشته باشد، احتمالا نمی‌تواند از سفر به جاذبه‌های بکر لذت ببرد. تغییرات آب‌وهوایی در برخی مناطق بکر زیاد است؛ باران، برف، بادهای شدید و طوفان‌های گردوغبار. این موضوع برای مبتلایان به آسم یا مشکلات پوستی مشکل‌ساز خواهد بود.

مسافران طبیعت باید به اهمیت حفاظت از محیط‌زیست توجه داشته باشند تا مناطق بکر، همچنان زیبا و دست‌نخورده باقی بمانند. با رعایت اصولی همچون جلوگیری از زباله‌ریزی و مراقبت از محیط، می‌توانیم تجربه‌ای دلپذیر و ماندگار برای خود و دیگران فراهم کنیم. حفظ این زیبایی‌ها نه‌تنها به ما، بلکه به نسل‌های آینده نیز فرصتی برای لذت‌بردن از این مناطق می‌دهد.