در دل کوههای زاگرس و جایی که آسمان با زمین در آغوشی صمیمی تنیده شدهاند، سرزمینی جادویی به نام هورامان تخت وجود دارد. این دیار را باید از نزدیک ببینید تا هنرنمایی خالق زیباییها را که چگونه چوب و سنگ را در دل طبیعت جای داده درک کنید.
روستای هورامان یا اورامان تخت که در منطقه اورامانات واقع شده، یکی از زیباترین مناطق کوهستانی ایران است. 2 رودخانه به نام سیروان و لیله از میان دهکده میگذرند و فضا را غرق در طراوت و تازگی میکنند. این 2 رودخانه در منطقهای از مرز مشترک ایران و عراق که به «دروله» معروف است، به یکدیگر متصل میشوند. بیایید با هم در این ماجراجویی جادویی قدم بگذاریم و به کشف رازهای هورامان بپردازیم.
- از شلوغی پایتخت تا آرامش هورامان تخت
- هورامان تخت، پرچمدار کوههای زاگرس
- هنر ساختوساز در روستای هورامان
- بهترین فصل سفر به هورامان تخت کدام فصل است؟
- هورامان تخت یعنی سفر به سرزمین جاذبههای تاریخی و فرهنگی
- دنیای حیات هورامان تخت با تنوع زیستی فراوان
- آیا میتوان اقامت در بستر زیبای هورامان تخت را تجربه کرد؟
- همه شگفتیهای هورامان تخت در یک نگاه
- جمعبندی
از شلوغی پایتخت تا آرامش هورامان تخت
از پایتخت کشور تا اورامانات فاصله زیادی حدود 660 کیلومتر وجود دارد. این مسیر بسته به شرایط ترافیکی و حرکت زمینی شما بین 10 الی 12 ساعت زمان میبرد. برای سفر از تهران به اورامان باید بهسمت غرب کشور حرکت کنید. مسیر احتمالی شما شامل موارد زیر است.
- تهران به همدان: سفر ازطریق آزادراه تهران ـ قزوین یا جاده قدیم همدان
- همدان به کرمانشاه: سفر ازطریق جاده همدان ـ کرمانشاه یا جاده ملایر ـ کرمانشاه
- کرمانشاه به سروآباد: گذر از جاده کرمانشاه ـ سروآباد
- سروآباد به اورامان: عبور از مسیرهای جانبی یا جادههای شهرستانی
سفر با هواپیما به هورامان نیز ممکن است. به این صورت که با یک ساعت پرواز به سنندج میرسید و سپس مسیر 155 کیلومتری را با ماشین طی میکنید تا به روستای هورامان برسید.
هورامان تخت، پرچمدار کوههای زاگرس
این روستای پلکانی ایران در بخش اورامان از شهرستان سروآباد است که دقیقا در سمت غربی استان کردستان قرار دارد. از جهت غرب به عراق و از سمت جنوب به استان زیبای کرمانشاه منتهی میشود. همچنین جادهای به طول 75 کیلومتر، اورامان را به مریوان وصل میکند.
این روستا با موقعیت جغرافیایی خاص، ارتفاعات خیرهکننده، دشتی بزرگ و پرپیچوخم، رودهای خروشان، 2 چشمه معروف به نام لیله و سیروان و خانههایی که از سنگ ساخته شدند و معماری پلکانی دارند، معروف شده و بعضا آن را در گویش و زبان محلی، روستای هزار ماسوله هم مینامند.
هنر ساختوساز در روستای هورامان
معماری روستای هورامان تجلیگاه هنر و خلاقیتی است که در دل کوههای زاگرس شکل گرفته و با ساختار پلکانی خود مانند یک نقاشی زنده در دل طبیعت به چشم میآید. اورامان تخت، خلاف نامی که دارد، اصلا صاف و تخت نیست و در ناحیه بسیار ناهموار کوهستانی واقع شده است. بنابراین، سفر به هورامان یک فرصت خوب برای علاقهمندان به کوهستانگردی بهشمار میرود.
معماری اورامانات متکی بر ساختوساز با استفاده از سنگ و خشکهچین است. یعنی ملاتی در آنها بهکار نرفته و خانهها با توجه به شیب تند دامنههای صخرهای بهصورت پلکانی ساخته شدهاند. پنجرههای آبی، سقفهای چوبی و دیوارهای سنگی فضایی گرم و دلپذیر را برای ساکنان فراهم میآورند. معماران بومی با استفاده از مصالح محلی و روشهای سنتی فضایی ایجاد کردهاند که نهتنها مقاوم است، بلکه روح طبیعت را در خود دارد.
بهترین فصل سفر به هورامان تخت کدام فصل است؟
زیباییها و چشمنوازیهای طبیعت در هورامان در هر فصلی از سال مسحورکننده است. این روستا بهدلیل قرارگرفتن در دل کوههای زاگرس، آبوهوایی کوهستانی و نسبتا سرد دارد. اما بهترین زمان سفر به آن، فصل بهار در ماههای فروردین و اردیبهشت است. هورامان در بهار به اوج شکوفایی خود میرسد. درختان به رنگهای زنده و دلنشین درمیآیند و گلهای رنگارنگ دشت میرقصند. رودهای خروشانتر از همیشه و کوههای سربهفلکساییده نیز زیبایی این منظره را دوچندان میکنند. هوای معتدل و مطبوع نیز به شما اجازه میدهد تا از طبیعتگردی خود بیشترین لذت را ببرید.
البته این تجربهای است که بیشتر گردشگران آن را تایید میکنند. دراینبین کسانی هستند که دوست دارند تابستان از گرما به دل کوهستان سفر کنند، جادوگریهای پاییز را در هورامان ببینند یا در طبیعت سپید و پوشیده از برف این روستا فرصتی برای تامل و آرامش روحی داشته باشند.
هورامان تخت یعنی سفر به سرزمین جاذبههای تاریخی و فرهنگی
هورامان، این نگین درخشان کردستان، جایی برای تجربه زیباییهای طبیعی و فرهنگی و کاوش در تاریخ کردستان است. اگر بهدنبال آرامش و فرار از شلوغیهای شهر هستید، این منطقه در قلب کوههای زاگرس بهشت شما خواهد بود. اولین بنایی که میتوانید از آن بازدید کنید، آرامگاه پیر شالیار، مجموعهای شامل مقبره، جایگاه سنگ مقدس، درختان و قبور است. اهالی هورامان بر این باورند که سنگ مقدس هرسال کمی رشد میکند. همچنین قسمتی غارمانند در این بنا وجود دارد که در آن 2 سنگ با فاصله در مقابل هم قرار گرفتهاند. اهالی هورامان میگویند هرکس از این فاصله عبور کند، انسانی پاک و منزه است.
بعداز آن میتوانید به مسجد اورامان تخت بروید. این مسجد از نوع شبستانی است، در 4 طبقه با 4 مناره ساخته شده و گنبدی هم ندارد. این مسجد بهعنوان پناهگاهی معنوی در دل زیباییهای طبیعی خودنمایی میکند. صدای دلانگیز پرندگان و نسیم کوهستان، به آرامش این مکان میافزاید و فضایی معنوی و پر از سکوت را برای زائران و گردشگران فراهم میکند.
حالا نوبت به گردشگری سیاحتی میرسد. رودخانههای هورامان همچون نوارهای نقرهایرنگ در دل طبیعت میدرخشند و نهتنها زیبایی، بلکه زندگی را به زمینهای اطراف خود هدیه میکنند. 2 رودخانه سیروان و لیله عامل سرسبزی منطقه و حیات گیاهی و جانوری هستند. سیروان از طولانیترین رودهای کردستان است که به خاک عراق سرازیر شده و در نهایت به دجله میپیوندد. بهجز این، بازدید قلعه اورامان، پل گاران اورامانات و گردنه ژالانه خالی از لطف نیست.
دنیای حیات هورامان تخت با تنوع زیستی فراوان
هورامان از روستاهای پلکانی کوهستانی با دشتهای سرسبز است که بهعنوان یک گنجینه طبیعی شناخته میشود. درختان کهن گردو، زردآلو، انار، انجیر، گلابی وحشی، زالزالک، ترشکه و گیاهان دارویی همچون آویشن و نعناع این روستا را به سرزمینی رنگارنگ تبدیل کردهاند.
تنوع زیستی هورامان فقط به گیاهان ختم نمیشود. پرندگانی مانند بلبل و دارکوب که در میان درختان پرواز میکنند و با آوازهایشان سرود زندگی میخوانند و جانورانی مانند خرس قهوهای، پلنگ، سیاهگوش، بز، سنجاب، عقاب طلایی، شغال و روباه در دل دشتها به جستوجوی زندگی میپردازند.
آیا میتوان اقامت در بستر زیبای هورامان تخت را تجربه کرد؟
در روستاهای اطراف، خانههای بومگردی با معماری سنتی و فضای گرم و صمیمی شما را به زندگی محلی نزدیکتر میکنند. بهترین اتفاقی که با اقامت شما در اقامتگاههای بومگردی رخ میدهد، این است که با مردم خونگرم، مهماننواز و خوشصحبت این منطقه همنشین میشوید، از دستپخت آنها نوش جان میکنید و فرهنگ و باورهای آنها را میشناسید.
حالا اگر بهدنبال امکانات بیشتر حتی در روستایی که در میانه کوههای زاگرس بنا شده هستید، هتل سنگی یا هتل شادی گزینه ایدهآلی خواهد بود. این هتل، معماری باشکوه با 22 واحد اقامتی دارد که در کنار خدمات رفاهی مناسب، تجربهای فراموشناشدنی برای مهمانان خود فراهم میکند.
همه شگفتیهای هورامان تخت در یک نگاه
همه جزئیات این روستای پلکانی ایران را خواندید حالا میخواهیم باری دیگر چکیدهای از آنچه را که گفته شد، با هم مرور کنیم.
- موقعیت جغرافیایی هورامان: در بخش اورامان از شهرستان سروآباد، در سمت غربی استان کردستان
- معماری هورامان: ساختار پلکانی، خانههایی ساختهشده از سنگ و خشکهچین با شیب صخرهای
- جاذبههای تاریخی و فرهنگی هورامان: آرامگاه پیر شالیار و مسجد اورامان تخت
- جاذبههای طبیعی هورامان: دشتهای گل، رودخانههای سیروان و لیله، ارتفاعات کوهستانی، قلعه اورامان، پل گاران و گردنه ژالانه
- آبوهوای هورامان: کوهستانی و سرد در بهار و تابستان، بارانی و برفی در پاییز و زمستان
- حیات وحش هورامان: درختان کهن میوهای مانند گردو، زردآلو، انار، انجیر، گلابی وحشی، زالزالک، ترشکه و گیاهان دارویی همچون آویشن و نعناع و جانورانی مثل خرس قهوهای، پلنگ، سیاهگوش، بز، سنجاب، عقاب طلایی، شغال و روباه
- مسافت تهران تا هورامان: 660 کیلومتر
اگر از سفر به شهرهای توریستی شلوغ خسته شدهاید، هورامان یا اورامان تخت یکی از مقاصد سفر بکر و کمترشناختهشده است که با قدمگذاشتن به آن، گویی وارد دنیایی از زیباییهای طبیعی، فرهنگی و تاریخ غنی میشوید.
جمعبندی
روستای هورامان تخت در کوههای زاگرس با مناظر طبیعی خیرهکننده و فرهنگی غنی، یک مقصد جذاب برای دوستداران طبیعتگردی و کوهستانگردی خواهد بود. سفر به این روستا فرصتی ایدهآل برای فرار از شلوغی شهر و روزمرگی یکنواخت و پناهگرفتن در سایه طبیعت است. روستای هورامان جایی است که هر بازدیدکنندهای را مجذوب زیباییهای نهفته در خود میکند.